PRELILA KAP ČAŠU

Smjenu ministara želi 80 posto hrvatskih građana

IVAN ŠUKER DAMIR POLANČEC

IVAN ŠUKER DAMIR POLANČEC

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Vlada Jadranke Kosor u srijedu obilježava 100 dana. Građani su joj za to razdoblje dali ocjenu 3,01, što je napredak u odnosu na prvih mjesec dana, nakon kojih je dobila tek prolaznu ocjenu. Svaki treći birač rad premijerke ocjenjuje iznad svojih očekivanja, 34,5 posto, dok njih 39,3 posto smatra da je njezin rad u skladu s njihovim očekivanjima. 15,8 posto građana misli da je rad premijerke ispod očekivanja

ZAGREB - Da će Kosor dužnost premijerke obnašati bolje od svog prethodnika Ive Sanadera, smatra više od polovice ispitanih, njih čak 56,4 posto, a lošije svega desetak posto. Odluke koje donosi premijerka uglavnom odobrava 49,3 posto građana, dok ih uglavnom ne odobrava 38,9 posto.

Od dobrih poteza Vlade najveću potporu, 52,3 posto, ima smjena uprave HEP-a zbog afera, 51,8 posto dobrim potezom Vlade smatra obnavljanje pregovora sa Slovenijom, a 49,4 posto deblokadu s EU. Kao loše poteze premijerki ispitanici spočitavaju uvođenje kriznog poreza sa 62,3 posto, a 63,9 posto njih zamjera joj povećanje PDV-a.

Da Vlada na čelu s Jadrankom Kosor ne može zemlju izvući iz ekonomske krize, smatra 49,8 posto građana, a tek 29,9 posto smatra da Vlada to može. Da bi premijerka trebala smijeniti neke ministre, misli čak 79,4 posto ispitanika, a svega devet posto njih smatra da bi trebala nastaviti voditi Vladu u sadašnjem sastavu.

Najviše ispitanika, njih 30,7 posto, smatra da bi trebalo smijeniti Damira Polančeca. Odmah iza njega je Ivan Šuker sa 28,4 posto. Da treba smijeniti Darka Milinovića, misli 27,9 posto, a Božidara Kalmetu 11,3 posto ispitanika.

Istraživanje je provela agencija PULS za Novu TV na nacionalno reprezentativnom uzorku punoljetnih građana RH. U istraživanju je sudjelovalo 600 ispitanika.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!