SPORT, TURIZAM I POLITIKA

Smiješi li se Heraku Skansijeva fotelja?

01.07.2014 u 18:47

Bionic
Reading

Bivši ministar turizma u Matešinoj vladi Ivan Herak, prema pisanju Slobodne Dalmacije, kandidat je za funkciju pomoćnika po pitanjima sporta novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedrana Mornara, a na tom mjestu navodno bi ga volio vidjeti upravo premijer Milanović

Naime, nakon što je s odlaskom donedavnog ministra Željka Jovanovića i Petar Skansi podnio ostavku, u Kabinetu ministra Mornara ostalo je upražnjeno mjesto čelnog čovjeka Uprave za sport, a kako je sport 'jedna od najvažnijih sporednih stvari na svijetu', interes javnosti je po pitanju novog pomoćnika za resor sporta itekako je velik. Medijsko 'šuškanje' da bi Skansijevu fotelju mogao zaposjesti Herak, nitko nije demantirao, ali ni potvrdio.

Doduše, od Ivana Heraka uspjeli smo dobiti samo potvrdu navoda da mu je resor sporta zanimljiv, odnosno da 'ima dima', uz ispriku da, za sad, ne može ništa reći.

Iako Heraka javnost većinom percipira kao bivšeg saborskog zastupnika i ministra turizma, pri čemu i kao prvog pritvorenog i nakon dugog niza godina i od svih optužbi oslobođenog političara, manje je poznato da je gotovo, kako voli reći, čitav život u sportu, što kao sportaš, a što kao sportski djelatnik.

Desetak godina bio je predsjednik porečkog nogometnog kluba Jadran te godinu i pol dopredsjednik NK Istre 1961, član Skupštine HNS-a i dopredsjednik Udruge klubova prve HNL. Svojevremeno je bio i predsjednik košarkaškog kluba Pionir, a i jedan od mladih nogometnih sportaša amatera koji je pronio olimpijsku baklju 1984. na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

Po političkim opredjeljenjima Herak je danas vrlo blizak s Istarskim Demokratima Damira Kajina, a koji svesrdno podržava Vladu premijera Zorana Milanovića. Nekadašnji ministar turizma vjerojatno je jedan od rijetkih koji će u neformalnom razgovoru priznati da je karijeru krenuo graditi od prve stepenice – nosača kofera turistima - i da mu je to što je bio odličan sportaš pomoglo da ga primijete i s diplomom ekonomije zaposle, pa i 'vrbuju' u politiku.

No unatoč dobromu i lošemu što mu je politika donijela, pa i zatvor te 12 godina sudskih procesa, iz politike kao da mu se ne ide. Uostalom, sport, turizam i politika – teme su o kojima uvijek 'ima što reći', bilo kroz kritičko promišljanje poteza aktualnih resornih ministara, bilo iz osobnog iskustva.

Naime, osim što se bavi turizmom kroz vlastiti privatni biznis, dovršava doktorski studij na Ekonomskom fakultetu 'Josip Juraj Strossmayer' u Osijeku te je i nadalje aktivan u turističkom segmentu, kao konzultant i gost predavač na Visokoj poslovnoj školi s pravom javnosti Manero u Višnjanu te Veleučilištu Vern, dok je u široj javnosti također prepoznatljiv kroz tjedne kolumne o turizmu u Nedjeljnom Jutarnjem. Smiješi li mu se doista donedavna Skansijeva fotelja, do zaključenja teksta nismo uspjeli doznati iako smo opetovano pokušavali kontaktirati ministra, no ostvari li se – bilo bi zanimljivo vidjeti kako će reagirati IDS-ov aktualni ministar turizma Darko Lorencin.