hercegovačka obitelj

Sin bogatog poduzetnika primao stipendiju za siromašne studente, otac se ispričao i vratio novce

05.07.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Iako je namijenjena studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa, stipendija E kategorije Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dodijeljena je mladom Tomislavu Kovačeviću, članu bogate i utjecajne duvanjske obitelji poznate po mnogim poslovnim poduhvatima, piše portal Hercegovina.info

Navodi se da je obitelj Kovačević 'bogata i utjecajna' i da posjeduju 40 autobusa, autobusne kolodvore te velik broj kombija, bagera i automobila.

Hercegovina.info tako tvrdi da su među tim automobilima i Mercedes E klase, Audi A8, BMW X6, Audi A6 i Mercedes G klase. Navodi se i da je obitelj Kovačević vlasnica tvrtke Ćićko PVC za izradu PVC stolarije, a čiji godišnji prihodi navodno premašuju milijun konvertibilnih maraka (510 tisuća eura).

Uz to, Hercegovina.info piše da je obitelj vlasnica Ćićko Caffe Cluba u Tomislavgradu i građevinske tvrtke u Sesvetama u Hrvatskoj. Konačno, navodi se da su Ivan "Ćićko" Kovačević i njegov sin Tomislav za potrebe svadbe njegovog brata i Ivanova sina Marka unajmili helikopter te da ih je taj dar platili 12 tisuća kuna.

Stipendija za koju se Tomislav Kovačević prijavio te na koju je ostvario pravo dodjeljuje se studentima s prebivalištem u Hrvatskoj čije obitelji ostvaruju prihode manje od 259 eura (1951,77 kn) po članu obitelji. Iznos stipendije je 200 eura (1.506,90 HRK), a isplaćuje se tijekom devet mjeseci.

Ivan "Ćićko" Kovačevića objavio je u srijedu otvoreno pismo u kojem je ustvrdio da se njegov sin Tomislav za stipendiju prijavio bez njegovog znanja, ali i bez znanja ikoga iz obitelji. Kovačević se potom u ime obitelji ispričao ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Rekao je i da je stupio u kontakt s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te da je stipendiju koju je njegov sin Tomislav primio vratio, odnosno uplatio u državni proračun Republike Hrvatske.