ŠIMONOVIĆ O SLUČAJU ŽUŽIĆ

'Smijenit ću šeficu Suda u Velikoj Gorici'

10.10.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je u intervjuu za Jutarnji list da će smijeniti šeficu Općinskog suda u Velikoj Gorici ako se utvrdi da je Vesni Žužić dala da vodi spor u kojem je na tuženoj strani i njezin suprug

'Iskoristit ću svoje ovlasti prema potrebi, nakon što se potpuno utvrde sve relevantne činjenice. Naredio sam da sve istraže do ponedjeljka. Slučaj ne djeluje nimalo dobro', izjavio je Ivan Šimonović

'Da sam ja bio na tom mjestu i odlučivao o izuzeću, sutkinju Vesnu Žužić izuzeo bih iz slučaja', rekao je Đuro Sessa, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, komentirajući aferu u Velikoj Gorici.

Naime, sutkinji Žužić je na Općinskom sudu dodijeljen spor u koji je umiješan i njezin suprug, vlasnik Soliduma Željko Žužić. Kada je Općinsko državno odvjetništvo zatražilo izuzeće sutkinje Žužić zbog sukoba interesa, v.d. predsjednice Općinskog suda Irena Kvaternik je zahtjev odbila.

'Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju, ali ako postoji veza između suca i stranke u postupku, sudac sam treba zatražiti izuzeće ili ga treba izuzeti sa slučaja, pa čak i ako postoji samo sumnja ili dojam da bi sudac mogao biti pristran', objašnjava Sessa. Dodaje da znatno veća šteta nastaje kada se zbog takvih stvari nad cijelim slučajem nadvije sumnja.

Dovoljna je samo sumnja da suđenje može biti neobjektivno, a kamoli da je supruga sutkinja u slučaju vezanom uz muža

'U takvom postupku stranka koja izgubi može potom podnijeti žalbu i kao razlog iznijeti povredu postupka jer je sudac koji je sudio trebao biti izuzet', kaže Sessa.

Sličan stav o tome ima i predsjednik Državnog sudbenog vijeća, sudac Ivan Turudić: 'Sutkinja ne bi smjela suditi ako je stranka u postupku njezin suprug. Sudac je, čim sazna za to, dužan o tome obavijestiti predsjednicu suda.'

Poznati odvjetnik Ante Nobilo vrlo je konkretan kada je riječ o slučaju Žužić.

'Stvari su vrlo jednostavne. Supruga ne može suditi u slučaju u kojem je njezin suprug stranka, pa čak ni onda kada nije direktna stranka u postupku. Dovoljno je samo da postoji sumnja, odnosno da bi se moglo naslutiti da bi suđenje moglo biti neobjektivno. Uvijek treba misliti i na percepciju stranaka u postupku', objašnjava Nobilo i dodaje da, ako postoje sumnje na mogući sukob interesa, suca treba izuzeti. Ističe i da taj slučaj nikako nije smio biti dodijeljen sutkinji Žužić.

'U takvim situacijama suci obično sami traže izuzeće, čak i kada samo površno poznaju stranku u postupku, bilo da im je poznanik ili susjed. Dakle, u svim situacijama u kojima se može pojaviti sumnja u objektivnost. To je standard', upozorava Nobilo.