'dobra vijest'

Šmihal pozdravlja privremeni sporazum s EU-om o uvozu poljoprivrednih proizvoda

20.03.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozdravio je u srijedu privremeni sporazum s EU-om o poljoprivrednim proizvodima kao "dobru vijest", ističući da će Ukrajini omogućiti da podrži svoje proizvođače i održi razinu izvoza.

Privremeni sporazum ukrajinskim proizvođačima hrane nudi bescarinski pristup tržištima Europske unije do lipnja 2025., s novim ograničenjima uvedenim na neke skupine proizvoda nakon višemjesečnih prosvjeda europskih poljoprivrednika zbog jeftinog uvoza i ekoloških propisa.

Šmihal se nada da će najnoviji aranžman sljedeći mjesec dobiti zeleno svjetlo Europskog parlamenta, napisao je premijer na Telegramu.

"Ovaj ekonomski bezvizni režim će nam omogućiti da zadržimo dinamiku našeg izvoza, podržimo ukrajinske proizvođače i osnažimo temelje naše buduće integracije u jedinstveno tržište EU-a", rekao je Šmihal.

Sporazumom se na jednu godinu obnavlja izuzeće od carina dodijeljeno 2022., ali se dodaje zob - kao i jaja, perad i šećer - na popis proizvoda s uvoznim “zaštitnim mjerama” koje sprječavaju da jeftini uvoz preplavi tržište. Također je ograničen uvoz ukrajinskog kukuruza, krupice i meda.