samit u washingtonu

Ukrajina se upinje napraviti dalekosežan korak prema NATO-u već u srpnju

19.03.2024 u 17:23

Bionic
Reading

Ukrajina radi na tome da osigura "snažan i dalekosežan korak" prema članstvu u NATO-u na samitu vojnog saveza u Washingtonu u srpnju, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova u utorak

Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith je prošlog mjeseca rekla da ne očekuje da će savez Ukrajini uputiti pozivnicu za članstvo na nadolazećem samitu.

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba je, na pitanje novinara o ciljevima Kijeva na vošingtonskom samitu, rekao da neće pružiti pojedinosti o raspravama, no da postoji "veoma aktivna uključenost" s vodstvom NATO-a i saveznicima.

"Mislimo da Ukrajina ispunjava glavne kriterije za članstvo, što je sposobnost obrane granica NATO-a. To činimo braneći Ukrajinu", rekao je novinarima na internetskoj tiskovnoj konferenciji.

"Naporno radimo na tome da ostvarimo snažan i dalekosežan korak prema ukrajinskom članstvu u NATO-u na samitu u Washingtonu".

  • +13
Ukrajinska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusija, koja je započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., oštro se protivi dugoročnoj strateškoj ambiciji Kijeva da se pridruži NATO savezu.