odluka gradonačelnika

Smanjuje se osnovica za plaće u gradskoj upravi Zadra

14.04.2020 u 18:47

Bionic
Reading

Odlukom zadarskoga gradonačelnika Branka Dukića, od 14. travnja za deset posto umanjena je osnovica za obračun plaća djelatnicima u gradskoj upravi, osim onima čija primanja ne prelaze četiri tisuće kuna na mjesec, priopćeno je u utorak iz Ureda gradonačelnika.

Gradonačelnik Zadra i njegovi zamjenici svoju su plaću umanjili za 15 posto, a za dodatnih pet posto osnovice za obračun plaća odriču se u korist gradskog proračuna i pročelnici, zamjenici i pomoćnici pročelnika.

Odluka se odnosi na plaće za travanj, svibanj i lipanj, uz mogućnost produženja i na sljedeća tri mjeseca, ističe se u priopćenju.

Sindikat službenika i namještenika u zadarskoj gradskoj upravi slaže se s tom odlukom te ističe kako je ovo vrijeme u kojemu svi trebaju iskazati solidarnost.

"Zahvaljujem svima na razumijevanju. Ovom odlukom prije svega pokazujemo solidarnost sa svima koji su pogođeni ovom epidemijom, a  pokušat ćemo makar jednim dijelom nadoknaditi proračunski manjak prihoda uzrokovan koronakrizom. Istodobno, dužni smo očuvati realizaciju neodgodivih proračunskih rashoda nužnih za neometano funkcioniranje grada", obrazložio je odluku gradonačelnik Branko Dukić

Podsjetiio je na već poduzete proračunske mjere koje se odnose na neplaćanje naknade za boravak djece u vrtićima, uplatu novca zadarskoj Općoj bolnici za nabavu opreme i oslobađanje plaćanja zakupa poslovnih površina i javne površine.

Kako se među ostalim navodi u priopćenju, za travanj, svibanj i lipanj ukidaju se i isplate naknada za predsjednike i članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u svim tvrtkama i ustanovama čiji je vlasnik ili većinski vlasnik Grad Zadar.

U razdoblju krize prioritet je očuvati radna mjesta i zadržati gospodarsku aktivnost. Što se dulje uspiju održati 'gradska' gradilišta živima, zadarsko gospodarstvo će se lakše održati, ali i lakše oporaviti jednom kada ugroza prođe. Izravno i neizravno uz graditeljski sektor je poslovno vezan znatan broj stanovnika te nam je cilj nastaviti s radovima gdje god je to moguće. U ovoj godini i početkom 2021. godine spremni su projekti vrijedni 393 milijuna kuna.

Od toga je oko 90 milijuna kuna izvornih financijskih sredstava Grada Zadra, a ostatak novca osiguran je iz EU fondova i državnog proračuna, rekao je gradonačelnik Dukić te je najavio nastavak svih kapitalnih investicija planiranih u ovogodišnjem proračunu, među kojima su gradnja nove osnovne škole, uređenje Providurove palače, gradskih bedema, Centra za mlade, Centra Mocire…