PLJAČKALI DRŽAVU

Službenici otpušteni i u zatvoru, suci u panici

08.09.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Nakon nedavnog otkrića da su pojedini službenici na Općinskom i Županijskom sudu u Požegi desetak godina pljačkali državu, omogućujući – uz primjerenu naknadu u gotovini – osuđenicima izbjegavanje plaćanja kazni i sudskih troškova u državni proračun, u istražnom zatvoru završio je jedan od njihovih klijenata čija je krivotvorena uplatnica dospjela u medije. Odgovorna je službenica dobila izvanredni otkaz, a službenik osumnjičen kao organizator sam je dao otkaz i – nestao iz Požege. Prošlog je vikenda ipak uhićen i zatvoren

Nakon mjesec dana provedenih onkraj brave, iz istražnog zatvora prošlog je tjedna pušten Dražen Krstanović iz Vidovaca, pored Požege. On je sudskom službeniku prije sedam godina isplatio – ne sjeća se točno – 22 ili 25 tisuća kuna, kako bi mu omogućili da u državni proračun ne uplati 82.825,83 kune, koliko je prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda bio dužan uplatiti. Oni su se pobrinuli u sudski spis unijeti presliku krivotvorene uplatnice kao potvrdu uplate nakon čega su, uz dozvolu suca koji je vodio predmet, spis odlagali u arhivu.

'Kako smo kolege suci i ja, kao predsjednica Općinskog suda u Požegi, mogli znati da su te uplatnice krivotvorene i da novac nije uplaćen na račun državnog proračuna? Nitko od nas nije ni pomislio da bi ljudi, s kojima godinama radimo u Sudu, bili spremni takvo nešto činiti. U državni proračun dnevno sjeda više desetaka ili stotina tisuća uplata i tko bi to svakodnevno kontrolirao?', objašnjavala nam je Marija Balenović, danas sutkinja Županijskog suda u Slavonskom Brodu – Stalne službe u Požegi, zašto je potkradanje na Sudu godinama ostalo neotkriveno i kako da ona, odgovorna za zakonitost rada Suda koji je vodila od 2005. do 2011. godine, to nije znala.

Otkaz službenici

Tek je proljetos sucu Općinskog suda u Požegi Damiru Ronku, jedna preslika uplatnice u njegovu spisu bila sumnjiva pa je zapisničarku u Kaznenom odjelu Suda Višnjicu Mlinarić pitao o čemu se radi. Ona mu je odgovorila da će to sutra ispraviti, no sudac je sve prijavio novoj predsjednici Suda Snježani Polgar i zatražio provjeru. Tada se napokon utvrdilo da novac koji je prema prividnoj uplatnici bio plaćen u državni proračun, onamo nije stigao, a uplatnica je krivotvorena.

Štoviše, u ladici radnog stola navedene sudske službenice predsjednica Suda pronašla je cijeli svežanj originalnih listova krivotvorenih uplatnica koje je zapisničarka Mlinarić, tko zna zašto, ondje čuvala. Bio je to najbolji pokazatelj koliko se dugo i učestalo potkradalo državni proračun i da bi konačni iznos štete mogao iznositi milijune kuna. Zbog sumnje u tešku povredu službene dužnosti i zlouporabu položaja i ovlasti, predsjednica Polgar uručila joj je izvanredni otkaz i kazneno je prijavila.

U dopisu glasnogovornika Ministarstva pravosuđa Sergeja Abramova stoji da je pravosudna inspekcija od 20. do 23. travnja provela nadzor rada sudske uprave. Zapisnik o tomu dostavit će predsjedniku Suda radi očitovanja, a potom sve ide predsjedniku Županijskog i Vrhovnog suda te Državnom sudbenom vijeću na odlučivanje.

Nakon otkrića organiziranog kriminala na sudu u Požegi, predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu Zlatko Mirković, od predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, zatražio je prijevremeno umirovljenje s 1. listopada ove godine.

Zatvoren i organizator pljačke

Čim je preslika krivotvorene uplatnice Dražena Krstanovića početkom kolovoza dospjela u javnost, sudac Županijskog suda Predrag Dragičević – iz čijeg predmeta potječe – kazneno je prijavio Krstanovića i zatražio njegovo privođenje. Već za nekoliko sati završio je u istražnom zatvoru, premda se već nekoliko mjeseci znalo da su uplatnice krivotvorili sudski službenici te su ih jedini mogli ulagati u sudske spise.
Kao osobu koja mu je ponudila cijeli aranžman kako bi jeftinije prošao, Krstanović je naveo Dražena Marjanovića, ovršnog i kaznenog upisničara u Općinskom sudu u Požegi. On mu je, tvrdi Krstanović, rekao neka njegovom kolegi Krunoslavu Josipoviću u sudsku referadu odnese manji dio novca i za nekoliko dana dobit će rješenje o uplati cijelog iznosa. Tako je i učinio, ali rješenje nije dobio. No, nitko ga do prije mjesec dana za to više nije pitao i bio je uvjeren da iznos od 82.825,83 kune nikad neće morati platiti. Rekao je i da je nakon provedenog plana Marjanovića nagradio s dvije tisuće kuna.

Kada se pljačka otkrila, Marjanović je iznenada dao otkaz i to obrazložio odlaskom na bolje plaćen posao u Austriju. Otad ga u Požegi nisu viđali, no prošlog tjedna sam se prijavio policiji, a u petak je odveden u istražni zatvor. Prilikom privođenja mu je i pozlilo, pa je odvezen u bolnicu.

Marija Balenović, koja je šest godina predsjedavala Općinskim sudom u Požegi, sumnja u Krstanovićevu priču da je sve zakuhao Marjanović. Njega je, naime, nakon Josipovićeve iznenadne smrti, kao iskusnog službenika dovela u Kazneni odjel na njegovo mjesto i praktički ga unaprijedila prije nego što je i sama napredovala u sutkinju Županijskog suda.

Mrlja na blistavoj sudačkoj karijeri (?)

Javna kompromitacija službenika od povjerenja bivše predsjednice Suda, danas ugledne sutkinje Županijskog suda Marije Balenović, za koju se u odvjetničkim krugovima u Požegi i Slavonskom Brodu govori da bi lako mogla završiti na Vrhovnom sudu, zasigurno ne pridonosi nastavku, kako običava reći, njezine blistave karijere. Potkrjepljujući taj laskavi epitet, Balenović nam je nabrajala visoka stručna postignuća i međunarodna priznanja za svoj rad pa je, kaže, bila angažirana u nekim projektima UN-a, a pozivali su je i ugledni britanski i drugi pravni autoriteti na sudjelovanje u njihovim projektima. Poznata je, tvrdi, i po korektnom suđenju pa joj čak 98 posto presuda potvrdi viša sudska instanca.

No, činjenica da se u instituciji za čiji je zakonit i pravilan rad bila zadužena šest godina provodio takav kriminal, a da ona za to nije znala, ne može se olako pokriti njezinom sudačkom stručnošću. Dobro upućeni u odnose na požeškim sudovima, međutim, sumnjaju da se takva pljačka i krivotvorenje službenih isprava moglo toliko dugo provoditi bez zaštite s utjecajnijih položaja na sudu i da to ranije nikome nije bilo sumnjivo. Osobito stoga što je dvoje identificiranih sudskih službenika živjelo na znatno višoj materijalnoj razini nego što su im to omogućavale njihove prosječne plaće.

I za to Marija Balenović ima objašnjenje, barem kada je u pitanju Dražen Marjanović. Njegova obitelj i preci dugo se bave poljoprivredom, imaju OPG i vrlo su uspješni, pa luksuzna kuća, vozila i način života iznad standarda sudskog službenika nisu joj bili sumnjivi.

Pravosudna bitka

Anđelko Jagečić, poznati poduzetnik iz Varaždina koji godinama posluje na brodskom i požeškom području, smatrajući da institucije pravne države ne rade svoj posao, potrudio se o požeškom slučaju upoznati hrvatsku javnost. Budući da mu se na Županijskom sudu u Požegi već punih 17 godina sudi za navodne financijske nepravilnosti, a bez ijedne donesene presude, zaposlenici Suda i pojedini odvjetnici dostavili su mu, među inim dokumentima, i presliku sporne uplatnice. Naoružan snažnim indicijama o korumpiranosti pravosudnih djelatnika, osim dvoje navedenih sudskih službenika, kazneno je prijavio bivšu i sadašnju predsjednicu Općinskog suda te saborskog zastupnika HDZ-a Franju Lucića kojega smatra suodgovornim za korupciju na sudovima u Požegi.

Sudi mu upravo Marija Balenović čije je izuzeće tražio iz više razloga – pa i toga da je protiv nje podnio kaznenu prijavu – ali mu ih je ona sve redom odbila. Na posljednjoj raspravi 26. kolovoza ponovno mu je odbila u spis uvrstiti ponuđene dokazne prijedloge, iz čega Jagečić očitava namjeru što bržeg privođenja postupka kraju te se plaši presude na više od pet godina zatvora, nakon čega bi odmah morao iza rešetaka.

Tako se između Jagečića i Balenović vodi svojevrsna pravosudna bitka, u kojoj obje strane smatraju da ih ona protivna nastoji strpati u zatvor. Pritom obje strane žure – Balenović da prije zastare koja nastupa 2018. godine dovrši sudski postupak protiv Jagečića, a on da prije toga utvrdi njezinu formalnu odgovornost, a možda i zataškavanje ili čak zaštitu sudskih službenika u pljački državnog proračuna čime bi je napokon isključio iz suđenja u vlastitom predmetu.

Nastavak slijedi. U oba slučaja.