VATIKAN OBJAVIO

Službeni program papina posjeta Hrvatskoj

18.04.2011 u 17:30

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. će po dolasku u Zagreb susresti predsjednika Ivu Josipovića na Pantovčaku, a zatim će u zgradi nuncijature na Ksaveru primiti premijerku Jadranku Kosor

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je danas službeni program apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja.
Papin će zrakoplov iz međunarodne zračne luke Leonardo da Vinci u Rimu poletjeti za Zagreb u 9.30 sati. Dolazak u zagrebačku zračnu luku Pleso predviđen je za 11 sati. Tijekom svečanosti dobrodošlice u zračnoj luci papa će održati svoj prvi govor.

Nakon toga papa kreće put Pantovčaka. U 12.15 sati na programu je kurtoazni posjet predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću u Uredu predsjednika u Zagrebu. Zatim, u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu, Benedikt XVI. primit će predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor. U 14 sati je ručak s članovima pratnje, također u nuncijaturi.

Susret pape s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, Diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima, održat će se u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u 18.15 sati. Sat vremena kasnije, u 19.30 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića započet će bdjenje s mladima.

Drugog dana pohoda, u nedjelju, 5. lipnja na zagrebačkom hipodromu, papa će u 10 sati predvoditi misu u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji i na kraju mise predvoditi molitvu Kraljice neba koja se, kako je praksa na svim putovanjima poglavara Katoličke crkve, izravno prenosi u svijet putem satelita. U 14 sati je ručak s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima papine pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Papa će zatim u 17 sati slaviti večernju misu s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u katedrali u Zagrebu. U 18.15 sati posjetit će Nadbiskupski dvor u Zagrebu i održati radni susret sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

Ceremonija oproštaja je u 19.15 sati u zračnoj luci Pleso u Zagrebu. Polazak papinog zrakoplova iz zagrebačke zračne luke predviđen je za 19.45 sati, a dolazak u zračnu luku Ciampino u Rimu je u 21.15 sati.