ISTI PROTOKOL

Slovensko-hrvatski spor zabrinjava Albaniju

23.02.2009 u 19:43

Bionic
Reading

Zbog graničnoga prijepora Slovenije i Hrvatske pojavila se zabrinutost u Albaniji da bi zbog njega mogao biti usporen i pristup te zemlje NATO-u

TIRANA - Zbog spora Slovenije i Hrvatske glede Savudrijske vale, izvješćuje agencija DPA, nacionalističke stranke u Sloveniji pokušavaju organizirati referendum o hrvatskom članstvu u NATO-u. Dvije zemlje kandidatkinje na summitu NATO-a 3. i 4. travnja trebale bi sudjelovati kao punopravne članice, bude li dovršen postupak ratifikacije u Sloveniji.

"Zabrinuti smo. Razvoj događaja u Sloveniji pratimo s velikom zabrinutošću", rekao je u nedjelju navečer predsjednik vanjskopolitičkog odbora albanskog parlamenta Prec Zogaj.

Kako prenosi albanska satelitska televizija, mogućnost slovenskoga referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u u Albaniji je izazvao zabrinutost jer su "Albanija i Hrvatska dio istoga protokola pa se potpis slovenskog predsjednika Tuerka odgađa do 26. ožujka".

Slovenija zbog spora već koči razgovore o hrvatskom pridruživanju EU-u a kao i svaka članica ima pravo veta na primanje novih članica, podsjeća DPA.