covid-19

Slovenski zatvori u novom režimu zbog koronavirusa; zatvorenici se ne vraćaju u zatvore do daljnjega

25.03.2020 u 09:08

Bionic
Reading

Više od stotinu osuđenika koje je epidemija koronavirusa zatekla na odobrenom slobodnom izlasku, neće se do daljnjeg morati vratiti u zatvore kako bi se spriječilo moguće unošenje virusa u te ustanove, objavili su slovenski mediji

Kako navodi mariborski list "Večer", ovoga se mjeseca zbog toga sa slobodnih izlazaka nije vratilo 130 zatvorenika. Oni su od državne uprave za izvršenje kaznenih sankcija službeno obaviješteni da se još ne moraju vratiti jer im je za razdoblje od mjesec dana prekinuto izdržavanje kazne, navodi list.

Među onima koji tako u vrijeme epidemije koronavirusa ostaju na produženom boravku kod kuće su i Igor Bavčar, nekadašnji istaknuti političar i ministar u više vlada, te nekadašnji predsjednik uprave grupe Pivovarna Laško (PL) Boško Šrot. Obojica su osuđena zbog gospodarskog kriminala.

Bavčar od 2017. izdržava kaznu od pet godina zatvora zbog pranja novca u vezi s preprodajama dionica Istrabenza u vrijeme kad je nakon izlaska iz politike vodio tu kompaniju.

Boravio je na poluotvorenom odjelu, što znači da je vikendom mogao odlaziti kući.

Sličan režim izdržavanja kazne ima i Šrot koji je osuđen na 6 godina zatvora zbog posla u kojemu je Pivovarna Laško bila oštećena za 22 milijuna eura. Šrota su svojedobno nazivali najmoćnijim slovenskim tajkunom, s velikim utjecajem i u politici.

Direktor uprave za izvršavanje kaznenih sankcija Bojan Majcen izjavio je za "Večer" da je određenom broju zatvorenika za mjesec dana produžen boravak kod kuće zbog epidemije koronavirusa, ali da je riječ o onima koji nisu zlorabili liberalniji režim izdržavanja kazne, te koji nisu opasni za okolinu niti se procjenjuje da postoji opasnost njihova bijega. U slovenskim zatvorima od 13. ožujka je na snazi zabrana svih posjeta za one koji izdržavaju kaznu, a nekim kažnjenicima kojima je do isteka izdržavanja kazne nedostajalo manje od tri mjeseca upravitelji zatvora mogli su odrediti prijevremeno puštanje, navode slovenski mediji.