REFERENDUM O ARBITRAŽI

Slovenski pučani skupljaju 'pokusne' potpise

19.09.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Slovenska pučka stranka (SLS) koja se protivi dogovoru Pahor-Kosor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom u subotu je u centru Ljubljane počela prikupljati 'pokusne' potpise građana za referendum kojim bi se odbacio arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske nakon što ga ratificiraju oba parlamenta

'Najnoviji događaji, a posebno dogovor da se prema arbitraži krene od drugog Rehnova prijedloga, ne jamče nam teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a naša stranka učinit će sve da to spriječi', izjavio je predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, otvarajući štand u blizini spomenika pjesniku Francu Prešernu na kojemu će Ljubljančani koji to žele moći dati potpis da podržavaju organiziranje referenduma o arbitražnom sporazumu i to prije ulaska Hrvatske u EU.

Stranka je najavila da će slične štandove ovih dana otvoriti i u drugim gradovima, te da njenu akciju podržava udruga 'Zavod 25. lipnja 1991. godine' koju vodi nekadašnji predsjednik stranke Marjan Podobnik, ali i istaknuti intelektualci poput stručnjaka za međunarodno pravo Marka Pavlihe ili književnika Antona Kuntnera.

'Slovenski teritorij i more branili su naši djedovi i pradjedovi i sada je na nama da ga zaštitimo', rekao je otvarajući štand predsjednik Slovenske pučke stranke.

Prema slovenskom zakonu o referendumu i pučkoj inicijativi, pokretači zakonodavnog referenduma moraju u roku od 30 dana prikupiti 40 tisuća potpisa punoljetnih građana kako bi se organizirao referendum. Referendumom se može potvrditi ili poništiti zakon prihvaćen u parlamentu ili međunarodni ugovor, ali samo u zakonskom roku koji predvidi parlament i to nakon što su zakon ili ugovor stupili na snagu.

Slovenska pučka stranka počela je međutim s 'pokusnim' prikupljanjem potpisa potpore referendumu kako bi ispitala raspoloženje glasača još i prije nego što su nastavljeni razgovori o arbitražnom postupku, kako predviđa nedavni sporazum dvoje premijera kojemu se stranka protivi.

Slovenska pučka stranka protivi se naime da se na arbitraži odlučuje o tzv. spornim teritorijima jer smatraju da oni ionako 'pripadaju Sloveniji', a 'Zavod 25. lipnja 1991. godine' zahtijeva da se arbitražni postupak, ako do njega dođe, odnosi na cijelu zonu B nekadašnjeg 'Slobodnog teritorija Trsta'.