ISTRAŽNO POVJERENSTVO

Slovenski parlament istražuje navodno pranje milijarde dolara iz Irana preko NLB-a

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 16.10.2017 18:59
  • Objavljeno 16.10.2017 u 18:59
Sumnja se da je oprano oko milijardu dolara

Sumnja se da je oprano oko milijardu dolara

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Povjerenstvo slovenskog parlamenta istraživalo je u ponedjeljak sumnje da se je preko najveće slovenske banke Nove ljubljanske banke 'opralo' milijardu dolara novca iz Irana, dok je ta zemlja bila pod sankcijama međunarodne zajednice

Transakcije iz iranske banke na Novu ljubljansku banku (NLB) svakako je trebalo provjeriti i bio bi znak za 'crveni alarm' ako bi se pokazalo da su sredstva išla za kupovanje opreme zabranjene za Iran prema rezoluciji UN-a, kazao je povjerenstvu u ponedjeljak Miroslav Gregorič, stručnjak za nuklearnu energiju koji je niz godina radio u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču.

S druge strane, dodao je, to ne znači da je svaki transfer novca iz Irana u vrijeme o kojemu se radi bio automatski kazneno djelo, kazao je Gregorič.

Povjerenstvo koje se bavi malverzacijama i kriminalom u bankama vodi oporba, a riječ je o temi koja će biti među glavnima pred parlamentarne izbore koji se održavaju sljedeće godine.

Predsjednik povjerenstva Anže Logar iz Slovenske demokratske stranke (SDS) više je puta izjavio da su aferu s pranjem iranskog novca u NLB-a pokušale zataškati zadnje dvije vlade iako se radilo o vrlo sumnjivim transakcijama kojima je državljanin Irana i Velike Britanije prebacivao novac iz jedne iranske banke na tisuće računa malih korisnika na Zapadu.

Oporba traži da odgovorni za navodno pranje iranskog novca kazneno odgovaraju, ali da se utvrdi i politička odgovornost za one koji su slučaj pokušavali prikriti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!