na oprezu

Slovenski epidemiolozi: Hrvatska je na mapi sigurnih država

26.06.2020 u 17:19

Bionic
Reading

Hrvatska, unatoč naglom povećanju novih zaraza koronavirusom zadnjih dana, ostaje na popisu epidemiološki sigurnih država, no potreban je oprez, upozorili su u petak slovenski epidemiolozi i predstavnici vlasti

Hrvatska ostaje na popisu država sa zelene liste za ulaz iz koje u Sloveniju nije potrebna 14-dnevna karantena niti potvrda o negativnom testu na koronavirus, kazala je u izjavi ze medije Eva Grilc iz slovenskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Dodala je da zato Hrvatska nije na listi epidemiološki nesigurnih država u koje se Slovencima ne preporučuju putovanja. Naglasila je da su slovenski epidemiolozi u stalnom kontaktu s hrvatskim kolegama i da je većina novih zaraza u Hrvatskoj iz žarišta koja međusobno nisu povezana, a niti su u turističkim krajevima na obali koje najčešće ljeti posjećuju slovenski turisti.

"Hrvatska je još uvijek na mapi sigurnih država, njena 14-dnevna kumulativna incidencija zaraze iznosi 5,7 na 100.000 stanovnika", kazala je Grilc.

Na pitanje može li Hrvatska zbog porasta slučajeva Covida-19 iz zadnjih dana biti skinuta s liste epidemiološki sigurnih zemalja za Slovence ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je za Slovenski radio da je to ovisno od razvoja situacije u Hrvatskoj i drugim državama Balkana.

"Osobno vjerujem da će Hrvatska učiniti sve da se smiri alarmantno širenje virusa iz zadnjih dana", kazao je za Slovenski radio Hojs.

Dodao je da ni od njega osobno niti od vlade ne treba očekivati da bi prema Hrvatskoj moglo biti popuštanja i da ne bi bile uvedene restrikcije u slučaju dramatičnog pogoršanja situacije, iako Slovenci u Hrvatskoj, kako je dodao, rado ljetuju i mnogi od njih tamo imaju nekretnine. I u Sloveniji je porast novih zaraza prisutan zadnji tjedan dana, a u zadnja 24 sata testiranjima je otkriveno 11 novozaraženih, većim dijelom "importiran" iz BiH, Kosova i Srbije.