vječno pitanje

Napeto u Sloveniji: Ljevica i sindikati ne odustaju od neradne nedjelje, trgovci traže zaštitu Ustavnog suda

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 25.06.2020 08:50
  • Objavljeno 25.06.2020 u 08:44
Blagajna - ilustracija

Blagajna - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Zatvaranje trgovina nedjeljom sigurno bi utjecalo na turističku atraktivnost države, što bi rezultiralo manjim prometom u turizmu i trgovini, a u državnu blagajnu pristiglo bi manje poreza.

Članice Gospodarske komore Slovenije (TZS) podnijele su Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti vladine uredbe kojom se zabranjuje rad trgovina nedjeljom i državnim praznicima za vrijeme epidemije koronavirusa. Komora je još jednom pozvala na trenutni opoziv vladine odluke, prenosi Poslovni dnevnik.

Naime, u parlamentarnoj proceduri nalazi se prijedlog izmjene zakona, kojeg su podnijeli pripadnici stranke Ljevica, a kojim se predviđa da i nakon prestanka ograničenja zbog koronavirusa većina trgovina ostane zatvorena nedjeljom i državnim praznicima. Sindikati također inzistiraju na zabrani.

U posljednje vrijeme TZS je u više navrata pozivao Janšinu vladu da ukine uredbu kojom ograničava prodaju roba i usluga potrošačima u dijelu koji se odnosi na zabranu rada trgovina nedjeljom i praznicima.

Prema tvrdnjama iz Komore, nema stručnih argumenata za nastavak ove mjere koja je uvedena zbog koronavirusa, a trgovci, posebno mikro i mali, te oni sa specijaliziranom ponudom zbog nje bilježe značajan pad prihoda.

Komora je već obavijestila ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka o podnošenju inicijative i pozvala ga da odmah ukine zabranu rada trgovina nedjeljom i državnim praznicima. Kao što trgovci ističu, ustavna inicijativa je ekstremna mjera kojoj su bili prisiljeni pribjeći, jer unatoč brojnim pozivima i argumentima vladina uredba i dalje je na snazi, a vlada još nije pružila stručne razloge za produženje mjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!