bonusi na plaće

Slovenska vlada želi nagraditi liječnike za cijepljenje, neki se pitaju koliko je to etično

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2021 16:41
  • Objavljeno 22.10.2021 u 16:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Najnoviji prijedlog slovenske vlade prema kojemu bi obiteljski liječnici dobivali bonuse na plaću iz državnog proračuna prema broju pacijenata koje su uvjerili da se cijepe naišao je na različite reakcije, pa i protivljenje nekih liječnika

Radi se o etički izrazito spornoj praksi, takva bi financijska stimulacija otvorila Pandorinu kutiju u medicini, naveo je u svom komentaru Igor Muževič, predsjednik sindikata obiteljskih liječnika.

Po njegovim je riječima osnova medicine u odnosu povjerenja između liječnika i pacijenta, što bi se financijskim stimulacijama narušilo. Takvo bi nagrađivanje u načelu dovelo do situacije da pacijent ne bi znao da li mu cijepljenje, a potencijalno i neki drugi način liječenja ili zahvat, liječnik preporučuje zbog zdravlja ili svoje nagrade, ocijenio je Muževič za medije.

Mediji prenose kako su prijedlogom "ogorčeni" i mnogi drugi liječnici jer im je važnija etika od novca i žele više vremena posvetiti svojim pacijentima.

Vlada Janeza Janše u četvrtak je prihvatila projekt kojim želi povećati sada nisku procijepljenost stanovništva novčanom stimulacijom liječnika i medicinskih sestara u njihovu timu, koji bi bili uspješni u uvjeravanju svojih pacijenata da se cijepe protiv Covida-19. Taj je prijedlog na razmatranje poslala i liječnicima obiteljske medicine, a reakcije su različite.

Za one koji bi bili najuspješniji u cijepljenju svojih pacijenata, ovisno o tome koliko ih cijepe, projektom su predviđene financijske nagrade, odnosno bonusi od 10 do 20 posto na bruto plaću kao dodatak na radnu uspješnost, osobito ako se radi o pacijentima starijim od 50 godina, koji su ranjiva skupina za obolijevanje od Covida-19, a mnogo ih se još nije cijepilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!