u travnju im stiže 134.000 doza

Slovenska vlada očekuje da će se AstraZenecino cjepivo u EU-u i dalje koristiti

06.04.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Slovenija bi u travnju trebala dobiti skoro 134.000 doza cjepiva AstraZenece, prve velike količine britansko-švedskog proizvođača, a koordinator za cijepljenje u slovenskoj vladi uvjeren je da će se to cjepivo protiv covida-19 i dalje koristiti "barem za neke kategorije" stanovništva

"Očekujemo da će Europska agencija za lijekove o tome objaviti službeno stajalište", kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, nacionalni koordinator za cijepljenje protiv Covida-19, na pitanje da komentira nove vijesti prema kojima u EMA-i smatraju da je dokazana veza između tog cjepiva i slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod nekih koji su njime bili cijepljeni. Talijanski list "Il Messaggero" prenio je u utorak izjavu direktora EMA-e za cjepiva Marca Cavalerija, koji je kazao da smatra dokazanom vezu između tog cjepiva i nastanka krvnih ugrušaka.

"Po mom mišljenju, sada možemo reći da je jasno da postoji veza između cjepiva i slučajeva nastanka krvnih ugrušaka. Ali još uvijek ne znamo što pokreće ovu reakciju", kazao je Cavaleri za Il Messaggero. Budući da se po nekim podacima spomenuta reakcija javlja kod mlađih cijepljenih i žena koje koriste hormonalnu kontracepciju, Kacin je kazao da vjeruje kako će se, nakon što EMA službeno objavi svoje stajalište, o tome izjasniti i nacionalni regulatori u zemljama članicama EU-a, te da će se cjepivo AstraZenece i dalje moći koristiti "barem za neke kategorije" stanovništva.

Upozorio je da je Velika Britanija s cjepivom AstraZenece uspjela cijepiti velik dio stanovništva, koristeći samo jednu dozu i tako osigurala 9-mjesečnu zaštitu, što je ocijenio odličnim rezultatom. Slovenija i dalje vjeruje da ima kapacitete do kraja lipnja cijepljenjem imunizirati većinu odraslog stanovništva, kazao je Kacin. Priznao je da ima nedostataka u organiziranju punktova za cijepljenje u pojedinim dijelovima države, zbog čega se stupanj procijepljenosti vrlo razlikuje od regije do regije i grada do grada. Određen je i inspekcijski nadzor, kazao je Kacin, izražavajući uvjerenje da će se situacija popraviti temeljem dosadašnjih iskustava. Osim do sada najvećih količina cjepiva AstraZenece, Slovenija bi u travnju trebala dobiti i povećane isporuke cjepiva Pfizera i Moderne, ukupno 163.000 doza, te oko 19 tisuća cjepiva Johnson&Johnson, kazao je Kacin.

U zemlji su u zadnja 24 sata s 1879 testova potvrđene 273 nove infekcije koronavirusom, a umrlo je sedam oboljelih, čime se ukupni broj smrtnih slučajeva povećao na 4.089. Slovenija je još u rizičnoj "crvenoj" fazi epidemije, a do ponedjeljka je "zatvorena" većina društvenih, sportskih i drugih te dio gospodarskih aktivnosti.

Ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je za idući tjedan, nakon završetka "lockdowna", moguće ublažavanjem nekih mjera, među kojima je i obrazovanje, pa bi se od ponedjeljka nastavila nastava uživo u osnovnim i srednjim školama, ali ne i djelatnosti na fakultetima i visokim školama. Dodao je da će u zemlju uskoro pristići i 300.000 testova za testiranje učenika, kakvo se već provodi u susjednoj Austriji. Riječ je o tome da će se njima učenici moći testirati sami kod kuće, na dobrovoljnoj bazi, kazao je Poklukar, te dodao da će to testiranje otpočeti u drugoj polovici travnja.