VLADA ČEKA EU

Slovenska oporba za odbacivanje ACTA-e

14.03.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Slovenska vlada neće donositi odluke vezane uz ratifikaciju trgovinskog sporazuma o zaštiti autorskih prava na internetu ACTA dok se o tome ne završe rasprave na razini Europske unije, doznaje se u srijedu nakon rasprave na parlamentarnom odboru

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta većinom je glasova odbio prijedlog oporbene stranke Pozitivna Slovenija (PS) da se od vlade zatraži prihvaćanje prijedloga zakona o ratifikaciji ACTA-e kako bi parlament o tome mogao odlučivati.

Zastupnik PS-a Roman Jakič kazao je, tumačeći prijedlog, da smatra kako bi vlada trebala donijeti zaključak da Slovenija odstupa od ACTA-a koji je zajedno s još 21 članicom Europske unije potpisala ili pak u parlament poslati zakon o ratifikaciji kako bi ga zastupnici odbacili, jer su stručne i političke rasprave pokazale da on u Sloveniji nema potporu.

'Svi smo protiv ACTA-e, a o tome izgleda ne želimo odlučivati. Ako vlada ocjenjuje da je taj sporazum loš, onda neka sama izjavi da od njega odustaje', rekao je Jakič.

Predstavnica vlade Vinka Soljačić objasnila je, međutim, da je vlada prošlog mjeseca donijela zaključak da se ratifikacija ACTA-e do daljnjega 'zamrzava'. Isto tako, tada je zaključeno da će Slovenija s postupkom oko ACTA-e pričekati na rasprave koje se o kontroverznom sporazumu vode na razini Europske unije, što će trajati još nekoliko mjeseci, a o ACTA-i će se u tom sklopu izjasniti i Sud EU-a, dodala je Soljačić.

Zastupnici koalicijskih stranaka u odboru poduprli su takav pristup vlade. Zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Jožef Jerovšek ustvrdio je da oporba vladi predlaže donošenje prijedloga zakona o ratifikaciji ACTA-e samo zato da bi je kasnije mogla napadati tvrdnjom da za razliku od javnosti i struke podupire ACTA-u.