REHNOV PRIJEDLOG

Slovenija se nada da će Hrvatska pristati na dopune

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.05.2009 11:42
  • Objavljeno 14.05.2009 u 11:12
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Europska komisija možda će pokazati fleksibilnost i dopustiti Sloveniji da na Rehnov prijedlog o graničnoj arbitraži dade svoje amandmane pod uvjetom da se s time složi Hrvatska, tvrdi u četvrtak ljubljansko "Delo".

Iako je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy u srijedu u Bruxellesu novinarima potvrdila da je nacrt sporazuma o arbitraži i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora mišljen kao "zadnji Rehnov kompromisni prijedlog" dvjema državama i da neće biti novoga, vodeći slovenski dnevnik iz njene izjave iščitava i "znakove fleksibilnosti Bruxellesa".

Nagy nije željela komentirati slovenske dopune dok ne budu poslane, a nakon što je potvrdila da se radi o "zadnjem" Rehnovu prijedlogu u koji je uloženo mnogo napora, te da neće biti nove ponude, dodala je kako je zapravo važno da dvije strane postignu dogovor, te da se u tome i sastoji smisao sadašnjeg angažmana Europske komisije.

Vodeći slovenski list u tome vidi moguće znakove "fleksibilnosti" Bruxellesa prema Ljubljani, kako dogovor ne bi propao.

"Čini se da Rehn ne bi imao ništa protiv dopuna na svoj prijedlog ako se s njima slože obje strane", navodi "Delo", ali upozorava da je Hrvatska prijedlog u sadašnjem obliku već prihvatila, te da računa da će joj to donijeti "bodove" u međunarodnoj javnosti i u Europskoj uniji.

Budući da je hrvatski Sabor već prihvatio Rehnov prijedlog u postojećem obliku i da je riječ o dokumentu koji je ponuđen po načelu "uzmi ili ostavi" premijer Ivo Sanader u srijedu je - komentirajući najave da će Slovenija tražiti dopune prijedloga - apelirao na slovensku vladu da prijedlog prihvati bez ikakvih amandmana, te istaknuo da granični prijepor treba riješiti na osnovi međunarodnog prava. Slično je slovenske reakcije na Rehnov plan komentirao i predsjednik Stjepan Mesić koji je u srijedu na pitanje što bi značilo slovensko odbijanje Rehnova plana rekao da bi se u tom slučaju Europska unija trebala očitovati zašto Slovenija ne poštuje međunarodno pravo

Takve izjave hrvatskih predstavnika slovenski mediji međutim stavljaju u "predizborni kontekst" pred nedjeljne lokalne izbore i izražavaju mišljenje da bi nakon njih hrvatska vlada mogla pristati na promjene u Rehnovu prijedlogu, tim prije što je premijer Pahor odlučan da se blokada hrvatskih pristupnih pregovora nastavi sve dok se ne trasira put prema konačnom rješenju graničnog prijepora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi