HRVATSKA NA ČEKANJU

Slovenija SAD-u dostavila pristupni protokol Albanije

04.03.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Slovenija je u utorak preko veleposlanstva u Washingtonu pri vladi SAD-a deponirala dokument o ratifikaciji pristupnog protokola Republike Albanije za učlanjenje te države u NATO, objavilo je kasno sinoć slovensko ministarstvo vanjskih poslova na internetskim stranicama.

Time je, kako se dodaje, Slovenija zaključila postupak ratifikacije tog protokola koji je već objavljen i u službenom listu.

Pristupni protokol za Albaniju stupit će na snagu kad svih 27 članica NATO saveza dostavi ratifikacijske dokumente SAD-u, kao depozitaru Atlantskog ugovora, a dosad je to učinilo 20 država članica, navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Pristupni protokol za Albaniju slovenski je parlament ratificirao 9. veljače, a istoga dana ratificiran je i pristupni protokol za Hrvatsku koji je "na čekanju" zbog inicijative Stranke slovenskog naroda (SSN) iz Maribora koja ga "zbog prejudiciranja granice" želi osporiti na referendumu.

Da bi parlament po zakonu raspisao naknadni zakonodavni referendum na kojemu bi glasači glasovali jesu li za ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola ili su protiv toga, inicijatori bi do zadanog roka, 26. ožujka, morali prikupiti 40.000 potpisa slovenskih birača, a prema tvrdnjama slovenskih medija dosad su ih prikupili oko tisuću.

Slovenski premijer Borut Pahor i predsjednik parlamenta Pavel Gantar izjavili su prošli tjedan da inicijatori neće uspjeti sakupiti potrebne potpise, a još se ne zna hoće li zbog 35-dnevnog roka koji istječe samo tjedan dana prije summita NATO-a u Strasbourgu i Kehlu biti ugroženo predviđeno primanje Hrvatske u punopravno članstvo organizacije na tom summitu.