krijumčarenje

Slovenija: Nizozemac zaustavljen s 29 migranata, bit će vraćeni Hrvatskoj

23.07.2020 u 10:57

Bionic
Reading

Slovenska policija našla je u kombiju koji je vozio nizozemski državljanin skoro trideset ilegalnih migranata koje će nakon postupka vratiti u Hrvatsku, objavljeno je u četvrtak

Kombi koji je vozio Nizozemac zaustavljen je u srijedu kod sela Presika blizu Ljutomera. U njemu su pronađena 24 muškarca iz Afganistana i 5 žena iz Somalije, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Nizozemac je uz kaznenu prijavu predan na ispitivanje istražnom sucu, dok migrante za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli granicu čeka vraćanje hrvatskoj policiji, nakon završetka predviđenog postupka, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Iako u prvom dijelu ove godine zbog graničnih restrikcija uvedenih zbog epidemije koronavirusa promet tzv. balkanskom rutom kroz Sloveniju nije bio posebno gust, slovenska policija upozorava da je on posljednjih tjedana u velikom porastu.

Koalicijska vlada desnog centra koja je započela mandat sredinom ožujka najavila je za ovu jesen zakonske promjene usmjerene prema zaoštravanju politike azila.

Neke od koalicijskih stranaka u vladi podržavaju i povlačenje Slovenije iz Marakeškog sporazuma koji je potpisala prijašnja vlada, navode slovenski mediji.

Marakeški sporazum globalni je dokument koji uređuje pitanje migracija. Iako nije obvezujući, uspio je izazvati polemike u mnogim državama zbog nekih njegovih dijelova koji se nekima čine spornim, te su odustale od njegova potpisivanja.