SLOVENSKI MEDIJI

Slovenija neće dati zeleno svjetlo Hrvatskoj

15.12.2008 u 13:40

Bionic
Reading

Malo je nade da će Slovenija dati pristanak na otvaranje novih pregovačkih poglavlja s Hrvatskom, navode u ponedjeljak slovenski mediji komentirajući izjavu premijera Pahora

Slovenski je premijer u subotu jasno rekao da je samo nekoliko dana preostalo za odluku Hrvatske o tome hoće li pristati na slovenski prijedlog te tako učinio iluzornim hrvatske 'nade o popustljivijoj Sloveniji', piše ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'.

 

 List navodi da će Pahor sredinom tjedna još jednom održati konzultacije na tu temu s predsjednicima svih političkih stranaka, te da će ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u petak na pristupnoj konferenciji 'Hrvatskoj upaliti crveno svjetlo ako ne prihvati slovenske uvjete'.

 

 

Vodeći slovenski dnevni list 'Delo' navodi pak da Pahor od francuskog predsjedništva očekuje da će Hrvatska do srijede dati 'barem signal' da joj je slovenski prijedlog prihvatljiv, te da je njegova poruka Hrvatskoj i u riječima da će za ratifikaciju njena pristupnog protokola NATO-savezu u slovenskom parlamentu možda biti potrebna dvotrećinska većina.

 

'Delo' u komentaru također navodi da je hrvatski predsjednik Mesić spominjanjem mogućeg sudovanja na Međunarodnom sudu u Haagu (ICJ) o pitanju granice dodirnuo 'bolnu točku' Slovenije koja pravorijek tog suda uvjetuje njegovim prihvaćanjem 'načela pravednosti'.

 

 

'Čini se da ovaj put Slovenija neće popustiti', piše komentatorica 'Dela' Saša Vidmajer koja dodaje da bi bilo 'bizarno' kad bi Slovenija vjerovala na riječ da Hrvatska pristupnim dokumentima ne prejudicira granicu budući da je lani "prekršila obećanje" i uvela ZERP.

 

Slovenska televizija podcrtava da je Pahor Hrvatskoj 'zaprijetio crvenim svjetlom' u Bruxellesu, a prenoseći hrvatske komentare upozorava i na štetu koju bi političkim odnosima mogla nanijeti blokada nastavka hrvatskih pregovora. Poslovni dnevnik 'Finance' navodi zabrinutost slovenskih gospodarstvenika da bi se blokada mogla pokazati u padu međusobne razmjene.

 

Nakon svakog zaoštravanja odnosa Ljubljane i Zagreba dolazi do periodičnog pada prodaje slovenskih proizvoda u Hrvatskoj, navodi list, koji ilustrira podatkom da su u trgovinama Mercatora u Hrvatskoj u vrijeme krize oko ZERP-a, primjerice, prodavali za trećinu manje inače popularnog slovenskog jogurta. Hrvatska je jedina država na listi prvih pet trgovinskih partnera s kojom Slovenija ima suficit platne bilance.

Mariborski dnevni list 'Večer' navodi da Pahor u odnosima s Hrvatskom pokazuje čvrstinu koju će neki protumačiti 'zaslijepljenošću" ili ucjenjivanjem.

 

Još dalje ide u svom komentaru dugogodišnji glavni urednik ljubljanske 'Mladine' Jani Sever koji na svom internet portalu 'Vest' navodi da Pahor u odnosima s Hrvatskom želi nadići bivšeg premijera Janšu. Dok su Drnovšek i Janša obuzdavali političku filozofiju Dimitrija Rupela u vrijeme kad je on bio ministar vanjskih poslova, čini se da Pahor usvaja savjete Rupela kojega je nedavno uključio u svoj kabinet, navodi Sever.