uz sadašnji tempo širenja zaraze

Slovenci imaju zaštitnih sredstava i opreme samo za tjedan dana, a najmanje slučajeva koronavirusa zabilježili uz granicu s Italijom!

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.03.2020 13:11
  • Objavljeno 26.03.2020 u 13:06
tportal

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

S nekoliko izvanrednih nabavki i više donacija iz inozemstva Slovenija, uz sadašnji tempo širenja zaraze koronavirusom, ima dovoljno zaštitne opreme i sredstava za osnovne javne službe za idući tjedan, iznijeli su u četvrtak predstavnici vlade i civilne zaštite.

Slovenski mediji upozoravaju da se na nedostatak zaštitnih sredstava žale u skoro svim zdravstvenim ustanovama, ali i u domovima umirovljenika koje je zahvatila epidemija, te ocjenjuju da bi što hitnije trebalo osigurati veće količine maski FFP2 i FFP3, a osobito veći broj respiratora i sustava za kisik.

Kako je novinarima, na konferenciji za medije preko video-veze, kazao zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan, prednost pri raspodjeli tih sredstava imaju zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika, te drugi koji su u prvoj liniji borbe s infekcijom. Općinama i lokalnim zajednicama za njihove se potrebe trenutačno dijeli 10 posto od raspoloživog materijala, dok će se kasnije, kad sredstava bude dovoljno, taj postotak podići na trideset posto i bit će dostupan i širem krugu korisnika.

Trenutačno je u državnom skladištu za robne rezerve stotinjak tisuća maski, od čega 26.000 FFP2 i FFP3 za zdravstvo i toliko običnih kirurških te više od 7 milijuna rukavica. Kako su naveli predstavnici vlade i ministarstava zaduženih za nabavu potrebnog materijala, za proizvodnju zaštitnog materijala osposobljavaju se i počinju ih proizvoditi i neka domaća poduzeća, stigla je veća količina zaštitnih sredstava iz Češke, a u tijeku su i narudžbe prema inozemstvu u organizaciji domaćih tvrtki.

Pri tome će se, kako je naglašeno, roba plaćati tek nakon preuzimanja u Sloveniji i biti podložna testiranju, jer su već zabilježeni slučajevi prijevare i "ratnog profiterstva" pa se tako zaposleni u domovima za starije osobe tuže da su dobili krivotvorene maske koje ih ne štite u radu.

Vladin predstavnik međuresorskog povjerenstva za nabavu zaštitnih sredstava Aleš Cantarutti kazao je da se iz Kine početkom travnja očekuje veća količina zaštitne opreme i sredstava, i to iz pokrajine u kojoj ima sjedište korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje. Taj će materijal u Sloveniju stići zrakoplovom, a trenutno će se smjestiti u skladištima Hisensea.

Mnogo se očekuje i od zajedničkog tendera više članica EU-a, u kojemu sudjeluje i Slovenija, a više o tome bit će poznato idućeg tjedna, najavili su predstavnici slovenske vlade. Naručene su i dodatne količine respiratora za potrebe slovenskih bolnica, no riječ je o isporukama koje s očekuju tek kroz nekoliko tjedana, izneseno je na konferenciji za novinare slovenske vlade.

Šest slovenskih bolnica trenutno raspolaže sa 125 respiratora, a 300 bi trebalo stići iz Kine prije nego što epidemija dosegne vrhunac. Vladin glasnogovornik za krizno stanje Jelko Kacin pozvao je građanstvo da se i dalje ponaša disciplinirano i pridržava mjera samozaštite kao najboljeg načina zaštite sebe i ostalih, upozorivši one koji nisu do kraja svjesni razmjera opasnosti da koronavirus šire i asimptomatske osobe, koje ne pokazuju simptome zaraze iako su pozitivni na koronavirus. Kao zanimljivost je dodao da je najmanje slučajeva koronavirusa do sada zabilježeno u zapadnom dijelu zemlje, uz granicu s Italijom, ocijenivši da je vjerojatan razlog u tome da su tamošnji stanovnici više od ostalih svjesni što im se može dogoditi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!