ZBOG LJUBLJANSKE BANKE

Slovenija će tužiti Hrvatsku sudu u Haagu?

LJUBLJANSKA BANKA ŠTEDNJA ŠTEDNA KNJIŽICA

LJUBLJANSKA BANKA ŠTEDNJA ŠTEDNA KNJIŽICA

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Nakon presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koja je šokirala Sloveniju, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg međunarodno-pravosudnog udarca što ga je pretrpjela slovenska politička elita od stjecanja neovisnosti – a konačna presuda kojom je Sloveniji naloženo da u roku od godinu dana isplati štediše Ljubljanske banke s kamatama to svakako jest – Slovenija razmišlja o protuudaru, piše Novi list

Pobjednik nedavnih izvanrednih parlamentarnih izbora i najvjerojatniji budući premijer Miro Cerar priznaje kako Slovenija razmišlja o protutužbama i tužbama protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog kršenja sporazuma o sukcesiji.

'Treba razmisliti o korištenju svih političkih i pravnih sredstava mirnog rješavanja sporova protiv svih kršenja i kršitelja sporazuma o sukcesiji iz 2001. godine', kazao je Cerar u intervjuu ljubljanskom Dnevniku dodavši da će se presuda iz Strasbourga negativno reflektirati na slovenski proračun i zahtijevati izmjene slovenskog zakonodavstva, iako je to u suprotnosti s važećim sporazumom o sukcesiji iz 2001. godine.

Iako nije dodatno obrazlagao o kakvim je točno 'pravnim sredstvima' protiv 'svih kršenja i kršitelja' sporazuma o sukcesiji riječ, budući slovenski premijer najvjerojatnije misli na moguću tužbu zbog kršenja sporazuma o sukcesiji pred Međunarodnom sudu pravde u Haagu (ICJ).

Riječ je o već znamenitom članku 7. aneksa C ugovora o sukcesiji iz 2001., u kojem su se sve nasljednice bivše Jugoslavije suglasile da će jamstva za deviznu štednju biti predmetom pregovora 'bez odgode', pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja u Baselu, s tim da će pritom 'posebno uzeti u obzir potrebu zaštite devizne štednje pojedinaca'.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!