UNATOČ REHNOVOM POZITIVNOM IZVJEŠĆU

Slovenci u Bruxellesu: Hrvati nisu napredovali

Bionic
Reading

U raspravi u Europskom parlamentu, nakon što je povjerenik Ollie Rehn predstavio Godišnja izvješća o napretku, slovenski zastupnici istaknuli su probleme koje bi Hrvatska morala riješiti prije ulaska u EU

Jelko Kacin kazao je da Hrvatska nije napredovala u rješavanjima otvorenih graničnih pitanja s BiH i Hrvatskom, Ivo Vajgl da bi Hrvatska prije ulaska u EU, uz povratak izbjeglica i reforme pravosuđa, trebala riješiti i otvorena granična pitanja, uključujući i ovo sa Slovenijom, a Tanja Fajon upitala je koliko činjenica da se u Godišnjem izvješću o napretku Hrvatske spominje da Zagreb nije napredovao u rješavanju problema Ljubljanske banke, opterećuje Hrvatsku.

No svi su, ili gotovo svi, pozdravili velik napredak Hrvatske i Rehnove riječi da se Hrvatska približava kraju pregovaračkog procesa. Rehn je reagirao samo na pitanje Ive Vajgla.

'Nisu sva bilateralna pitanja istog reda i ne možemo imati isti odgovor na sve njih. Neka su jednostavna, kao u slučaju Hrvatske, kada je preko institucije EU-a jedna zemlja članica blokirala kandidatkinju. Druga su složena, kao Cipar, kad su sve zemlje članice stale na stranu Cipra i zahtijevaju od Turske da ispuni zahtjev. Ciparsko bilateralno pitanje pretvorilo se u europsko', rekao je Rehn.

Svi ostali govornici konstatirali su vrlo povoljnu poziciju Hrvatske u procesu pregovora, a Doris Pack je rekla: 'O Hrvatskoj više nemamo što posebno govoriti. To više nije problem. Dakako, Rehn je naveo imperative reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i suradnje s Haaškim sudom.'