VRAĆAJU ISTOM MJEROM

Slovenci se brane zbog kulena: I Hrvati su prisvajali kranjske kobasice

19.02.2016 u 21:00

Bionic
Reading

Slovensko veleposlanstvo u Zagrebu danas je poslalo priopćenje u kojem objašnjava kako je prigovor Slovenije na zaštitu slavonskog kulena identičan hrvatskom prigovoru na zaštitu kranjske kobasice koja se proizvodi u Sloveniji, ali i Hrvatskoj

Veleposlanstvo naših susjeda objašnjava kako se Slovenija protivi registraciji slavonskog kulena na temelju europskog zakonodavstva o shemama kvalitete po kojima bi registracija predloženog imena ugrozila potpuni ili djelomični opstanak imena ili robne marke te opstanak proizvoda koji su bili zakonom određeni na tržištu već najmanje pet godina prije datuma objave jedinstvenog dokumenta za registraciju slavonskog kulena u Službenom listu Europske unije


Razlog za osporavanje leži u činjenici kako i slovenski proizvođači proizvode proizvod pod imenom slavonski kulen. Radi se o zaštiti slovenskih proizvođača na način na koji je i Hrvatska zaštitila svoje proizvođače kranjske kobasice, stoji u priopćenju veleposlanstva.
    
Slovenija stoga traži zbog toga slično prijelazno razdoblje onome za proizvodnju kobasice sa strane hrvatskih proizvođača (15 godina) u kojem mogu isto tako slovenski proizvođači još dalje proizvoditi kulen. U suprotnom slučaju slovenskim proizvođačima nanijeta bi bila velika gospodarska šteta.

Slovenija mora u roku od dva mjeseca Europskoj komisiji poslati dodatna obrazloženja svog prigovora.
 
Podsjetimo, Slovenija je do sada osporavala tri hrvatska zahtjeva: registraciju istarskog pršuta, varaždinskog zelja i slavonskog kulena.

Oko zaštite istarskog pršuta Slovenija i Hrvatska postigle su dogovor te na Europsku komisiju uložile zajednički zahtjev za registraciju istarskog pršuta odnosno 'istrskega pršuta' (ZOP) kojeg je Komisija registrirala dana 14. listopada 2015. godine.

Vezano za varaždinsko zelje EK je Sloveniju i Hrvatsku pozvala da u roku od tri mjeseca postignu sporazum. To razdoblje od tri mjeseca može se na inicijativu Hrvatske produljiti za još tri mjeseca, u slučaju da Slovenija i Hrvatska u prvom roku još nisu postigle dogovor. Pregovori još nisu počeli jer Hrvatska mora najprije proučiti sadržaj slovenskog ugovora.