RAT SE NASTAVLJA

Brođani prijete tužbom: Da ministar Ćorić ima morala, dao bi ostavku već u petak!

04.04.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Nakon što je jučer ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prozvao Slavonski Brod za nemar na vodocrpilištu, jutros je stigao odgovor iz tog šestog po veličini grada u Hrvatskoj. Gradski dužnosnici su, naime, najavili i tužbe

Dio ekološke katastrofe u slavonskobrodskom vodovodnom sustavu mogao je biti spriječen da se na odgovarajući način održavalo vodocrpilište Jelas, što je u nadležnosti grada Slavonskog Broda, poručio je s jučerašnje press konferencije ministar Ćorić.

Kazao je kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filtar za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine. Upravo taj filtar služi za sprečavanje ovakvih incidenata.

No na te prozivke jutros su odgovorile vlasti Slavonskog Broda, a direktor brodskog Vodovoda Stjepan Aščić najavio je tužbe za klevetu i netočno informiranje. 'Analizom sirove vode u Slavonskom Brodu nikada se na crpilištu Jelas nije pojavila količina ugljikovodika ni blizu ovim koncentracijama koje su se sada pojavile. Okrivljeni smo da smo mogli pravilnim održavanjem to spriječiti, ali to nije moguće. Ja ću danas vjerojatno podnijeti kaznene prijave za netočno informiranje i klevetu te sazvati izvanrednu sjednicu nadzornog odbora, a gradonačelnik uvijek ima moj mandat na raspolaganju u ovoj situaciji', rekao je direktor brodskog Vodovoda.

  • +10
Konferencija gradonačelnika Slavonskoga Broda Mirka Duspare Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Hoće li tužba biti podignuta protiv ministra Ćorića, Aščić nije konkretno odgovorio. 'Moram analizirati što je točno tko rekao i na osnovi toga ćemo postupiti. To radim prvenstveno zbog interesa trgovačkog društva i Grada. Gradonačelnik uvijek ima moj mandat na raspolaganju, on je moj šef', poručio je.

Naime, u Slavonskom Brodu tvrde - i da je filtar promijenjen, ne bi spriječio ovo onečišćenje. Osim toga, poručio je gradonačelnik Mirko Duspara, do 27. svibnja 2010. ingerenciju nad vodocrpilištem imale su Hrvatske vode te je pitao zašto ga one nisu promijenile.

  • +19
Slavonski Brod: Počela sanacija mjesta ekološkog incidenta Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

'Jučer smo imali priliku vidjeti izvrtanje teza. Od ministra smo u dobroj vjeri tražili da se hitno intervenira. Prvi nalazi su bili onakvi kakvi su bili i onda ministar osniva povjerenstvo koje taji nalaze od građana. Ministar Ćorić upropastio je Uskrs jer je bio na telefonu. Već četvrti dan nemamo podatke, nego idemo na riječ ministra', rekao je Duspara.

Ponovio je da državne vlasti štite privatne interese i prebacuju odgovornost na gradsko poduzeće i Slavonski Brod. 'Ministar Ćorić je pokušao ubiti glasnika i na taj način riješiti problem, no nije uspio. Da ima imalo morala, dao bi ostavku još u petak', kazao je Duspara.

Uskoro opširnije...