MIRKO DUSPARA

Burna biografija 'slavonskog Bandića': Već 15 godina krivuda zdesna nalijevo i suvereno vlada Brodom

03.04.2018 u 16:27

Bionic
Reading

Malo je načelnika i gradonačelnika koji se mogu pohvaliti time da svojom općinom ili gradom upravljaju nekoliko mandata, a kamoli pet. Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, šestog po veličini grada u Hrvatskoj, jedan je od njih. Za političke protivnike on je Milan Bandić istoka Hrvatske, ali za razliku od zagrebačkoga gradonačelnika, političku je karijeru započeo na desnom spektru, u HSP-u, koalirao je s HDZ-om i HSLS-om, a trenutno obnaša dužnost kao nezavisni gradonačelnik čija lista ima najveći broj zastupnika u Gradskom vijeću, ali uz pomoć SDP-a

Svaki od četiri prethodna mandata obilježilo mu je nešto, a ovaj peti, iako ga je tek započeo, po svoj prilici ostat će zapisan po problemu sa zagađenjem vode, podnošenju prijave protiv Croduxa za njezino navodno zagađenje i sukobu s HDZ-ovim ministrom energetike i zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem, za čije Ministarstvo smatra da je zakazalo u rješavanju ovog ekološkog incidenta, uslijed čega je 90 tisuća ljudi ostalo bez pitke vode.

U peti mandat ušao je skoro s identičnom potporom kao i u ljeto 2013. godine. U prvom krugu s 43, a u drugom s 54 posto. HDZ-ov kandidat ponovno mu je gledao u leđa. Kako u Vijeću nije mogao sam, oslonio se na SDP, s kojim je koketirao i pred parlamentarne izbore 2016.

Iako je u kampanji za lokalne izbore bilo obostrano teških riječi, nakon izbora su se brzo dogovorili, na nezadovoljstvo ostalih. U kampanji je bilo svega, pa su mu desnici skloni mediji spočitavali i to da mu je predizborni šator postavila tvrtka iz Kragujevca.

Prvi put gradonačelnik je postao 2005. godine s liste HSP-a. Slavonski Brod za gradonačelnika je dobio 'pravaša' nakon 80 godina, a Duspara je nastavio i tradiciju da u toj fotelji sjedi liječnik.

Naime, nekoliko njegovih prethodnika bili su također liječnici: Vladimir Jerković (HSLS), Jozo Meter (HDZ/HB) i Mato Vukelić (HDZ). Prvi mandat obilježila mu je afera sa zemljištem, na kojem je kasnije izgradio kuću, a koja vuče korijene iz devedesetih godina prošlog stoljeća, ali činjenica je da mu mandat nije trajao četiri, nego dvije godine, zbog neizglasavanja proračuna za 2007. godinu. Partneri iz HDZ-a i HSLS-a okrenuli su mu leđa, a Vlada je imenovala povjerenika i raspisala izvanredne izbore.

Telefonske prijetnje

Na izbore u ožujku 2007. HSP izlazi bez HDZ-a i odnosi premoćnu pobjedu, a Duspara ponovo postaje gradonačelnik. Novi mandat donijet će stare probleme sa zagađenjem zraka koje uzrokuje rafinerija s druge strane Save, iz Bosanskog Broda, ali i priča o sudskom sporu, čiji su korijeni na početku devedesetih, s tvrtkom Novogradnja, koji je Sl. Brod izgubio i bio je dužan platiti više od sto milijuna kuna, zbog čega mu je prijetila pljenidba imovine.

  • +14
Mirko Duspara Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

Zbog telefonskih prijetnji Ivana Dragičevića, direktora Novogradnje, Duspara je prijavio policiji, a kako bi probio medijsku blokadu svog grada iz njegove blagajne izdvaja 58 tisuća kuna i sklapa ugovor s PR kućom Moira, koja mu je trebala osigurati nastupe u medijima.

Buknula je tada afera na HRT-u, prema kojoj je javnoj televiziji plaćano da gostuje u emisijama 'Brisani prostor' i 'Otvoreno'. DORH je proveo istragu, ali je utvrdio da nema osnove za daljnje postupanje protiv Duspare jer nisu pronađeni elementi kaznenih djela, a ustanovljeno je i kako u radnjama osoba iz agencije Moira PR i zaposlenika HRT-a nema ničega što bi ukazivalo na nezakonito stjecanje imovinske koristi.

Gradu u konačnici nije zaplijenjena imovina jer je Vrhovni sud cijeli slučaj vratio na početak, a Duspara nije morao štrajkati glađu, kako je najavljivao zbog moguće pljenidbe gradske imovine. U ponovljenom postupku Grad je pravomoćno pobijedio nakon jedanaestogodišnje sudske trakavice, ali ne bez posljedica, jer je odvjetnicima plaćeno 2,4 milijuna kuna, a raznim vjerovnicima 3,3 milijuna kuna.

Izbacivanje iz HSP-a

U svibnju 2009., prvi put neposrednim izborom građana, ponovno je zasjeo u gradonačelničku fotelju. Izabran je u prvom krugu s osvojenih 50,59 posto i za 153 glasa izbjegao je drugi krug, ali dočekao ga je stari problem – zagađenje zraka, zbog čega je prijetio zatvaranjem naftovoda. Naftovod nije zatvorio, ali je otvorio proračun pa je 2010. godine Slavonski Brod dobio prvu nagradu Instituta za javne financije za najtransparentniji gradski proračun.

Iako je proračun bio transparentan, Slavonski Brod potkraj 2013. našao se u situaciji u kojoj je bio i 2007. godine. Imao je novca na računu, ali nije bilo dokumenta koji bi regulirao njegovo trošenje. Proračun nije izglasan pa je Brod dobio povjerenika. No prije dolaska povjerenika Duspara se razišao s vlastitom strankom ili, preciznije, iz nje je izbačen. Prethodila je tome drama u sjedištu zagrebačkog HSP-a u Žerjavićevoj ulici, kada su mu zaštitari zapriječili ulaz na sjednicu Glavnog stana.

Na izbore u lipnju 2013. odlučio je izaći sa svojom nezavisnom listom, a dva dana prije izlaska na birališta glavom u glavu udario ga je Ante Karin, nastavnik u OŠ Vladimira Nazora, bivši član HSP-a i u to vrijeme član HSP-a dr. Ante Starčević. Ozlijeđene glave izašao je na izbore i ponovno, tada kao nezavisni kandidat, u drugom krugu s 53 posto glasova pobijedio protukandidata HDZ-ove koalicije Dragana Jelića.

Već u prvoj godini mandata posjetila ga je policija i pokrenula istragu oko projekta gradskih bazena, u čiju je gradnju uloženo više od 50 milijuna kuna. Duspara je na sve odmahnuo rukom, uz dodatak da su sve gradske projekte pratile anonimne prijave, ali i da je sve rađeno transparentno.

Kao gradonačelnik, uspoređujući mu imovinsku karticu otprije četiri godine i danas, može se reći da se nije bogatio. Plaća mu iznosi 18 tisuća kuna neto, voćnjak koji je prije vrijedio 28 tisuća kuna danas je procijenjen na 70, kuća je s 800 pala na 750 tisuća kuna, a najveća novost je auto koji je kupio ove godine.

Duspara i supruga tako više ne voze Opel Zafiru i Peugeot 206, već samo Opel Crossland X, vrijedan 132 tisuće kuna, koji su kupili od plaća i prodajom imovine.