loše održavano vodocrpilište

Ćorić optužio Dusparu: Dio katastrofe mogao se spriječiti da su nešto napravili na vrijeme!

03.04.2018 u 18:06

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znače da se ukida zabrane vode za piće i kuhanje, a izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.

Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od subote nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima.

Jučer ujutro su počeli radovi na spajanju Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima, a Brođani i stanovnici okolnih općina vodu trebaju dobiti za 15 dana.

Od kada je izbio incident voda se analizira svaki dan, a samo jednog dana, u nedjelju, 1. travnja, u jednom uzorku vode na bunaru 15 zabilježena je povećana granična vrijednost ugljikovodika. Dan kasnije, u ponedjeljak, 2. travnja, voda je izuzeta sa svih mjesta, uključujući i bunar 15, pri čemu je analiza pokazala da je voda na svim mjestima unutar dopuštenih graničnih vrijednosti, rečeno je konferenciji za novinare održanoj danas popodne, na kojoj je, uz ministra Ćorića bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Državni tajnik Mario Šiljeg kazao je kako je sustav vodocrpilišta na Jelasu loše održavan. 'Pazite, prije 18 godina u Jelas je uloženo 100 milijuna kuna, ali podrazumijevalo se da će netko voditi brigu o vodocrpilištu. Međutim, 17 godina poslije filteri s aktivnim ugljenom još nisu zamijenjeni. A trebali su biti prije 8 godina! Sustav je apsolutno neodržavan. U posljednjem desetljeću je drastično porastao gubitak vode u postrojenju, što govori o tome kako se održavalo postrojenje', kazao je Šiljeg, na što se nadovezao i sam Ćorić.

'Dio ove katastrofe mogao se spriječiti da su nešto napravili na vrijeme. Dobar dio ugljikovodika ostao bi na membranama filtera aktivnog ugljena. Zapitajte se zašto niste to učinili!', poručio je Ćorić.

  • +13
Počeli radovi na spajanju brodskog vodoopskrbnog sustava na crpilište Sikirevci Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Ćorić nije žeio komentirati optužbe slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare da su državne institucije htjele zataškati onečišćenje. 'Svojim izjavama i ponašanjem posljednjih dana gospodin Duspara je dovoljno rekao sve o sebi. Ponašanje gospodina Duspare nisu na razini na kojoj ja mogu komunicirati. Ne želim komentirati njegove izjave', kazao je Ćorić.

Ministar Ćorić također je rekao kako će trebati petnaestak dana da se Slavonski Brod spoji na vodocrpilište u Sikirevcima, čime će u većoj mjeri biti zadovoljene potrebe za vodom dok će kapacitet od 300 metara u sekundi biti osiguran za 3 mjeseca.

Također je rekao da iz Ministarstva, vezano za ekološki incident nije bilo nikakvih prikrivanja.

  • +2
Tomislav Ćorić o onečišćenju vode u Slavonskom Brodu Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX