'HULIGANI PROTIV SALAFISTA'

Skup neonacista u Njemačkoj, policija se dobro pripremila

15.11.2014 u 21:56

Bionic
Reading

Brojne policijske snage čuvale su u subotu skup krajnje desnice u Hanoveru protiv muslimanskih fundamentalista koji je završen bez većeg izgreda čime je izbjegnut scenarij kakav se krajem listopada dogodio u Koelnu

Oko 3000 huligana i aktivista krajnje desnice odazvalo se na poziv skupine nazvane 'Huligani protiv salafista', što je broj daleko ispod očekivanih 5000 sudionika. Na protuprosvjedima ljevice i antifašista sudjelovalo je oko 5000 ljudi, prenosi agencija dpa.

Moguće sukobe između ljevice i krajnje desnice spriječilo je oko 5000 raspoređenih policajaca. Gradska policija bezuspješno je pokušala zabraniti skup koji je održan na samo jednom mjestu, blizu središnjeg kolodvora.

Nakon Koelna policija se dobro pripremila, rekao je zamjenik predsjednika sindikata policije, prenosi AFP. U Koelnu, na zapadu Njemačke, najmanje 4000 huligana i aktivista krajnje desnice marširalo je 26. listopada na poziv organizacije krajnje desnice i islamofoba Pro NRW. Izbili su sukobi i 1500 policajaca bilo je napadnuto bocama, kamenjem i petardama, a 50 ih je bilo ozlijeđeno.

Uspjesi radikalne sunitske skupine Islamska država u Iraku i u Siriji uznemirili su mnoge u Njeamčkoj, napose zbog naznaka da se ta radikalna grana sunitskog islama širi i na njemačkom tlu. Procjenjuje se da 6300 salafista živi u Njemačkoj, dok ih prije godinu dana bilo 800 prema podacima protuobavještajne agencije.