potpredsjednik hrvatskog sabora

Škoro: Ako se dogodi da se netko ne bude pridržavao nošenja maske, bit će udaljen sa sjednice, ali neću nikoga apostrofirati

01.09.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Predsjednici oporbenih klubova zastupnika, i desnih i lijevih, u utorak su, nakon sjednice proširenog Predsjedništva Sabora, najavili da će poštivati mjere obaveznog nošenja maski, daljinskog glasanja i reduciranog broja zastupnika u sabornici, iako su neki od njih imali kritika na način donošenja odluka

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro potvrdio je da su "jednoglasno donijeli odluku da na savjet svih stručnjaka, epidemiologa uvedemo obvezno nošenje maski za vrijeme saborske sjednice".

"Ne bih volio prejudicirati, ako se dogodi da se netko ne bude pridržavao nošenja maske, bit će udaljen sa sjednice, ali neću nikoga apostrofirati", uzvratio je na upit što će biti ako njihova zastupnica Karolina Vidović Krišto opet odbije nositi masku.

Kad imamo takvu epidemiološku krizu, kada treba riješiti pitanje ovrha, a korupcija hara, to pitanje ne zanima nikoga, odgovorio je na pitanje je li razgovarao sa zastupnicom Krišto Vidović.

Kada je riječ o uvođenju elektroničkog glasovanja, vidi ga kao rezultat činjenice da je jedan od zastupnika, Hrvoje Zekanović, pozitivan. Sutra se možemo naći u situaciji da bude više ljudi u samoizolaciji, funkcioniranje Sabora mora biti neupitno dokle god je to moguće, naglasio je Škoro.

Petrov: Most prije pola godine apelirao da se uvede elektroničko glasovanje

Čelnik Mosta Božo Petrov kazao je da je još prije pola godine apelirao da se uvede elektroničko glasovanje, ali i svaki drugi oblik rada u Sabora elektroničkim putem kako bi svi zastupnici imali mogućnost i sudjelovati u parlamentarnom radu. To treba osigurati onima koji nisu u mogućnosti biti u Saboru jer su možda imunokompromitirani, ali ne selektivno, samo za glasovanje nego i za mogućnost rasprave, smatra Petrov, istaknuvši da, ako se već može glasovati elektronički zašto ne bi i raspravljali online.

"Nije mi logično da Hrvatski sabor promijeni Poslovnik koji je na razini zakona po mjerama koje je predložio Stožer, koje nisu prihvaćene ni na koji način niti je Stožer došao u Hrvatski sabor i nije rastumačeno temeljem kojih to odluka, informacija i stavova donosi takve mjere", upozorio je Petrov.

Nalazimo se u situaciji da tijelo koje je stvorila Vlada donosi mjere koje nisu ugrađene u zakon, a onda Hrvatski sabor, koji bi trebao biti zakonodavno, tijelo neovisno o Vladi, prihvaća te mjere koje nisu u zakonu kao zakon po kojem se trebamo svi ponašati, kritizirao je. Smatra da građani i zastupnici trebaju biti jednaki, pa ako zastupnici imaju pravo na 'hokejaške izmjene' u sabornici, onda treba i građanima omogućiti ‘hokejaške izmjene’ na njihovim poslovima.

Način na koje se donose mjere Petrov je nazvao 'debelom reminiscencijom dikatorskog sustava kroz koji je Hrvatska prošla'. Meni to nije normalno i svaki čovjek mora imati pravo postaviti pitanje ‘zašto’ i na to mu se treba odgovoriti argumentom, a ne ‘zato što ti ja kažem’, poručio je čelnik Mosta.

Petrova ne smetaju mjere poput obaveznog nošenja maski nego načina na koji se odluke donijela jer smatra da je Stožer trebao doći u Sabor argumentirano i znanstveno utemeljeno, a ne provizorno i arbitrarno izložiti mjere i tražiti potvrdu od zastupnika za njih. Ja ću uvijek poslušati zakon, ali želim da je taj zakon pravedno donesen i na temelju znanstveno utvrđenih činjenica jer će samo tako donijeti dobro građanima, ocijenio je.

Tomašević: Podržavamo mjere koje je utvrdilo Predsjedništvo

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević kazao je kako njegov klub podržava mjere koje je utvrdilo saborsko Predsjedništvo jer mu, napominje, uvjerljivo zvuči da smanjenjem broja nazočnih u sabornici treba smanjiti broj zastupnika kako bi se između njih povećala udaljenost i bolje provodile epidemiološke mjere, pogotovo u kontekstu puno većeg broja zaraženih nego što ih je bilo tijekom prethodne sjednice u srpnju.

Suglasni su i s obavezom nošenja maski, ali dodaje da je potpuno legitimna politička rasprava o pravnoj naravi odluka koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite vezano uz ograničavanje ljudskih prava. No, što se nas tiče, ako nešto trenutačno vrijedi za građana poput nošenja maski u javnom prijevozu, onda to itekako treba vrijediti za saborske zastupnike, istaknuo je Tomašević, dodavši da zastupnici njegova kluba uvijek nose maske, a ne samo u sabornici.