novi uvjeti

Bauk: SDP nema problema s obvezom nošenja maski u Sabornici

01.09.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je nakon sjednice proširenog Predsjedništva Sabora da njegov Klub nema nikakvih problema s obvezom nošenja maski u sabornici, glasanjem na daljinu kao ni smanjenim broja zastupnika u Velikoj vijećnici zbog epidemioloških mjera

“Naši su zastupnici i na konstituirajućoj sjednici svi nosili maske i s tim nismo imali problem. Što se tiče daljinskog glasanja za vrijeme epidemije, već smo najavili da uz određene uvjete, odnosno, vizualni kontakt sa zastupnikom koji nije prisutan u Saboru i da vidimo kako je glasao, nećemo biti protiv toga. Ne protivimo se ni razmjerno smanjenom broju prisutnih zastupnika u sabornici i naš broj od devet zastupnika će se moći mijenjati tijekom rasprave”, izvijestio je u utorak novinare.

Bauk je rekao i kako se odluka o nošenju zaštitnih maski vjerojatno formalizirala jer je na prošloj sjednici jedna zastupnica nije htjela nositi.

Što se tiče rada Nacionalnog stožera civilne zaštite i odluka i preporuka koje donose, o tome će se, kaže, voditi političke rasprave u Saboru kada to dođe na dnevni red ili povodom odluke Ustavnog suda. No, današnje odluke Predsjedništva su nešto što smo već primjenjivali pa zbog toga ne gledamo kao na problem, ustvrdio je Bauk.

Što se tiče uvođenja glasanja na daljinu, Bauk smatra da se može dogoditi i da više desetaka zastupnika bude zaraženo ili samoizolaciji u istom trenutku i onda Sabor uopće ne bi funkcionirao te da to u ovom trenutku nije pitanje samo većine od 76 ruku nego donošenja i onih zakona s kojima se svi slažu.

Onaj tko je pisao priopćenje nije bio načisto kakva je uloga predsjednika

Komentirajući put predsjednika Republike Zorana Milanovića u Albaniju, Bauk je ocijenio da nije stvar u tome da se ne zna je li to bio privatni ili službeni put nego samo da onaj tko je pisao priopćenje nije bio načisto kakva je uloga predsjednika kada ide u stranu državu i susreće se sa stranim državnicima.

Rekao bih da je to jedna početna nespretnost na koju će ubuduće paziti i izbjegavati jer nazvati susret predsjednika države s dužnosnikom neke druge države privatnim nije baš najpametnije. Zato su sva ova dodatna pitanja legitimna da se razjasne, napomenuo je.

Mislim da on teško više privatno može ići i u dućan jer bi s njim uvijek išla dva policajca, ocijenio je Bauk, pripisavši cijeli slučaj ‘nespretnoj formulaciji za prvi put’. Ako se ponovi, dodao je, onda ćemo ga žešće kritizirati. Napomenuo je i da bi bilo prihvatljivije da je hrvatska javnost priopćenjem i fotografijama bila izviještena o svrsi i rezultatima tog puta, kazavši da se ‘barem nije slikao ispred ograde rezidencije albanskog predsjednika’. Očekuje i da će se zbog ovog slučaja preciznije urediti to područje, poput izdavanja putnih naloga, jer je uvjeren da i Milanović želi normalizaciju i siguran je da sljedeće njegovo putovanje nitko neće nazvati privatnim.