od sutra

Nova pravila u Saboru: Tko nema masku, bit će izbačen; glasanje i na daljinu iz samoizolacije

01.09.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, predstavio je nove mjere dogovorene na Predsjedništvu Sabora. Između ostalog, zastupnici u sabornici moraju nositi maske, a glasati na daljinu mogu i bolesni te zastupnici koji budu u samoizolaciji

Za razliku od dosadašnjeg pravila, kada je nošenje maske u sabornici bilo preporuka, od sutra će biti obaveza, a tko se toga ne bude pridržavao bit će izbačen sa sjednice, javlja Dnevnik.hr.

"Sukladno preporukama HZJZ-a i liječničkih udruga, donijeli smo odluku da su maske obvezne tijekom plenarne sjednice i od sada ćemo se toga striktno držati. U sabornici je od sutra maska obvezna", rekao je Gordan Jandroković novinarima, nakon sjednice Predsjedništva Sabora, dodajući da je ta odluka donesena jednoglasno.

Objasnio je i proceduru ukoliko netko odbije nositi masku. "Ovo je sad odluka Predsjedništva. Na ulazu će se tražiti da svi imaju maske, ali to nije jamstvo. Dogovorili smo se da će predsjedavajući prvo upozoriti osobu da stavi masku. Ako to ne želi učiniti, zamolit će je da napusti dvoranu. Ako i nakon toga odbije, dat ćemo opomenu s isključenjem za taj dan, napraviti prekid i zamoliti stražu da tu osobu izvede iz sabornice", rekao je Jandroković.

  • +5
Sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici će i ubuduće biti podijeljeni u više prostorija, a u sabornici će sjediti 41 zastupnik plus predsjedavajući. Dogovoreno je da će među njima bii 16 HDZ-ovaca, 9 SDP-ovaca, tri zastupnika Domovinskog pokreta, po dva Mosta i zeleno-lijeve koalicije (Možemo...) te ostali po jednog.

Ostali zastupnici će biti smješteni u drugim prostorijama.

Glasanje od kuće

Novost je i da će aktivirati mogućnost elektroničkog glasanja zastupnika koji su bolesni ili su u samoizolaciji, na čemu već radi informatička služba. Oni će glasati videovezom, ali će morati priložiti potvrdu da su doista bolesni ili imaju propisanu mjeru samoizolacije, kako ne bi došlo do zloporabe.

  • +5
Gordan Jandroković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ubuduće će se zastupnici morati osobno prijavljivati za raspravu, a neće ih, kao dosad, moći prijaviti jedan njihov kolega. To će činiti tako da osobno donesu prijavnicu na stol predsjednika Sabora.

"Bilo je previše helikoptera"

Odgovarajući na pitanja o objašnjenjima predsjednika Republike Zorana Milanovića da nije imao putni nalog za put u Albaniju jer nije htio uzeti dnevnice, Jandroković je rekao da putni nalog trebaju imati svi za koje to zakon propisuje. "Tumačenje je neprihvatljivo i populističko i ne slažem se s njim", rekao je Jandroković.

"Ali mislim da to nije ključno pitanje, već način da se izbjegne ono temeljno, je li korištenje prijevoznih sredstava bilo razmjerno potrebama koje ima štićena osoba. Smatram da u tome moramo biti racionalni da troškovi budu razmjerni", rekao je Jandroković, koji od predsjednika Milanovića očekuje da se jasnije odredi o tom putovanju te da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "i ostala nadležna tijela ako to bude potrebno" utvrde sve detalje tog posjeta.

"Na prvu mi se čini da je tu definitivno bilo previše helikoptera i da se moglo racionalnije", kaže Jandroković.