parcijalno rješenje

Školski sindikati objasnili kako se anonimne prijave protiv nastavnika ne ukidaju u potpunosti

23.12.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Dva školska sindikata priopćila su u srijedu da novim prijedlogom zakona anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji nisu u potpunosti ukinute, nego da se radi o parcijalnim rješenjima koja ne doprinose učinkovitosti rada inspekcijskog nadzora

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ističu da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja formalno odlučilo uvažiti mišljenje velikog dijela struke i ukinuti anonimne prijave prosvjetnoj inspekciji. Podsjećaju da je konsenzus s Vladom Republike Hrvatske o tome postignut prošle godine za vrijeme štrajka.

Međutim, ocjenjuju da „ukidanje anonimnih prijava“ znači „uvođenje nepoznatog podnositelja“, jer iz prijedloga izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji proizlazi samo to da se eventualna prijava nepoznatog podnositelja neće smatrati podneskom i da prema njoj prosvjetna inspekcija nije dužna postupiti, no ne i da se prema njoj nužno neće postupati.

Da se doista htjelo ukinuti anonimne prijave, trebalo je samo navesti da se podnesak koji nema podatke o podnositelju neće uzeti razmatranje, a ne da je prosvjetna inspekcija dužna uzeti u razmatranje podnesak koji sadrži podatke o podnositelju, smatraju sindikati.

Dodaju da zakon formalno ni do sada nije propisivao mogućnost postupanja po anonimnoj prijavi, dok je u obrazloženju novog zakonskog prijedloga prvi puta taj pojam i službeno uveden.