OTVORENO O IZRUČENJU TODORIĆA

Škare-Ožbolt: Britanci teško izručuju, ali to će ovisiti o hrvatskom pravosuđu

07.11.2017 u 22:59

Bionic
Reading

O tome hoće li Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj te može li saborsko povjerenstvo istražiti razmjere eventualnog kriminala u Agrokoru ili služi kao poligon za prikupljanje političkih bodova u Otvorenom su raspravljali članovi istražnog povjerenstva Nikola Grmoja (Most), Josip Borić (HDZ), Gordan Maras (SDP), Stjepan Čuraj (HNS) i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt

Upitana kako će se rasplesti situacija i kako tumači činjenicu da je novo ročište za izručenje Ivice Todorića zakazano tek 10. travnja iduće godine, Vesna Škare-Ožbolt rekla je da je Hrvatska raspisala i tjeralicu i europski uhidbeni nalog, a da joj se čini kako je britanski sud postupio po tjeralici, a ne po europskom uhidbenom nalogu.

Napomenula je i to da je Velika Britanija prije nekoliko godina proširila ekstradicijski akt pa se može odbiti izručenje zbog lošeg zdravstvenog ili psihičkog stanja ili u slučaju postupanja protivno Europskoj deklaraciji o ljudskim pravima te prilikom zlouporaba prava vlasništva. 'To su upravo stvari koje Todorić tvrdi. Kad gledate sadržaj blogova, on ne piše o kaznenim djelima za koja ga se tereti, ne brani se, nego napada Vladu da mu je oduzela privatno vlasništvo i tvrdi da je riječ o političkom progonu', ističe Škare-Ožbolt.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Kaže da je Velika Britanija od 2009. imala oko 60.000 zahtjeva za izručenje, a u samo nešto više od 10 posto njih pristupila je izručenju. Međutim Škare-Ožbolt smatra da to ne znači da sud neće izručiti Todorića. 'Ne treba podcjenjivati ni tijela koja odlučuju u Velikoj Britaniji, ona će razmotriti sve argumente i tu će i hrvatsko pravosuđe trebati dostaviti vrlo kvalitetnu dokumentaciju. Britanci su jako zahtjevni, analizirat će stanje u pravosuđu, sve Todorićeve navode', zaključila je Škare-Ožbolt.

Nikola Grmoja podsjetio je da je u proceduru uputio prijedlog izmjene odluke o osnivanju saborskog povjerenstva, čime bi se izbrisao članak po kojem povjerenstvo raspravlja o financijskim izvještajima. 'Na taj način sve ono što sad radimo ne bi imalo nikakve veze s pravosudnim procesom u tijeku', rekao je Grmoja.

Još jednom je optužio HDZ za nedjelovanje. 'Da je Ivica Todorić procesuiran na temelju nepravilnosti iz 1991., ne bi došlo do ovoga. A sada se oni junače time da su prvi koji su Todoriću rekli ne', rekao je Grmoja.

Gordan Maras odbio je mogućnost da Todorić svjedoči pred istražnim povjerenstvom putem videolinka. 'Stav povjerenstva je da se on mora pojaviti u Hrvatskoj pred tijelima RH, pred sudom, odnosno istražnim povjerenstvom', rekao je Maras.  

Josip Borić rekao je da najprije treba promijeniti zakon da bi povjerenstvo nastavilo rad i nakon pokretanja istrage. Grmoji je poručio da HDZ uvijek mora ispravljati 'Mostove istine', podsjećajući na slučajeve Šeksova svjedočenja i Marićeva djelovanja u HBOR-a.   

HNS-ov Stjepan Čuraj ponovno se požalio kako je rad u povjerenstvu otežan jer članovima nije dostavljena dokumentacija na temelju koje bi mogli ispitivati svjedoke.

Među gledateljima koji su postavljali pitanja e-mailom bio je i bivši saborski zastupnik Damir Kajin koji je spomenuo slučaj Agrolagune.

Škare Ožbolt upitala je zastupnike zašto nisu prije izmijenili Zakon o istražnim povjerenstvima, na što je Grmoja odgovorio da će on predložiti izmjene tog zakona za nekoliko dana ukoliko to ne žele napraviti SDP i HDZ.