NA SLOBODI DO SLJEDEĆE GODINE

Todorićev odvjetnik objasnio zašto je sljedeće ročište tek 10. travnja 2018.

07.11.2017 u 20:05

Bionic
Reading

Britanski sud odlučio je da će se sljedeće ročište u slučaju izručenja Ivice Todorića održati tek 10. travnja 2018. Čak pet mjeseci Todorića na slobodi iznenadilo je i hrvatske vlasti, a premijer Andrej Plenković poručio je da bi hrvatska tijela trebala zatražiti objašnjenje od britanskih vlasti.

Kako piše Reuters, Todorić bi na novo saslušanje trebao doći tek 10. travnja 2018. Do tada će, zahvaljujući jamčevini od 100 tisuća funti, biti na slobodi, morat će nositi sigurnosnu narukvicu, njemu i supruzi Vesni oduzete su putovnice, a tri puta tjedno morat će se javljati policiji.

Puštanje Todorića na slobodu komentirao je, prenosi N1, i premijer Andrej Plenković. 'Sad više kao pravnik i netko tko malo nešto zna o okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine', kazao je.

Dodaje kako to nije njegov posao kao predsjednika Vlade, već onih koji su zahtjev i podnijeli.

Prokomentirao je i podatak da će sljedeće ročište biti održano tek 10. travnja 2018. iako se o zahtjevu za izručenje prema europskom uhidbenom nalogu mora odlučiti u roku od 60 dana. 'Kao što sam rekao, bilo bi dobro da naša tijela zatraže objašnjenja od britanske strane'.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Todorićeve izjave novinarima nakon puštanja nije komentirao, ponovivši da je u cijelom slučaju nužno pridržavati se procesnih pravila.

'Svatko ima mogućnosti i prava koja su mu na raspolaganju, a po mom sudu ključno je pridržavati se procesnih pravila i striktno podijeliti nadležnosti pravosudnih tijela i Vlade kao izvršnog tijela', rekao je.

Upitan razmišlja li Vlada o izmjeni zakona o istražnim povjerenstvima, o čemu je danas govorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer je rekao: 'Nisam s njom o tome razgovarao'.

Potvrdio je i da će Ladislav Ilčić biti savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te kazao kako je riječ o predsjedniku stranke (Hrast), koji se uz politički angažman cijeli svoj život bavi pitanjima iz domene kulture. 'I sigurno može dati odgovarajući doprinos', rekao je.

Miljenić: Nešto je tu jako čudno

Odluku o idućem ročištu koje bi se trebalo održati tek sljedeće godine na Twitteru je komentirao i SDP-ov Orsat Miljenić, predsjednik saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru.

'Ako je točna vijest da bi sljedeće ročište u postupku izručenja bilo tek u travnju onda je tu nešto jako čudno. Naime, Okvirna odluka EU, u članku 17. nalaže da europski uhidbeni nalog mora biti proveden u roku od 60 dana, iznimno se može produžiti za jos 30. Britanski zakon je usklađen s Odlukom', kazao je Miljenić.

Prodanović: Radi se o složenom predmetu

Čedo Prodanović, jedan od Todorićevih odvjetnika, pojasnio je za N1 zašto je rok za iduće ročiste u slučaju Ivice Todorića u Londonu određeno tek za 10. travnja 2018. godine.

 'Sudac je mišljenja da se radi o vrlo složenom predmetu za što je, posebno obrani, potrebno više vremena', kazao je Prodanović za N1.

Također, objasnio nam je i kako je tekao kontakt Ivice Todorića s britanskim pravosudnim organima: 'Ivica Todorić je kontaktirao engleske vlasti, ne hrvatske, još u listopadu i rekao da će pristupiti ispitivanju čim stigne europski uhidbeni nalog. Kontakt s engleskim vlastima odvijao se posredstvom engleskog odvjetnika', kazao je Prodanović