ŠTO MI-6 RADI U BENGAZIJU?

Skandal: U Libiji uhićeno osam britanskih specijalaca

Bionic
Reading

Britanske obavještajne službe na pragu su velikog skandala nakon što su ovih dana osmoricu njenih pripadnika uhitili pobunjenici na istoku Libije

Prema pisanju britanskih medija, šestorica uhićenih rade za SAS (Special Air Service), a dvojica za MI-6. Njihovo slanje u Libiju priznao je naposljetku i britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Cijeli skandal sada pokušava prikazati kao 'veliki nesporazum'. Britansku ekspediciju uhitile su pobunjeničke snage u Bengaziju, razjarene nenadanim pojavljivanjem Britanaca u njihovom osjetljivom okruženju. Službeni London tvrdi da je sve već sređeno i da je špijunsko-diplomatska ekspedicija puštena kući nakon svega dva dana. No pitanje je jesu li obavili posao zbog kojeg su došli, i koji je to bio posao.

Neki mediji pišu kako pobunjeničke snage i dalje odbijaju pustiti britanske zarobljenike. Predstavnici libijske oporbe u razgovoru s Telegraphovim dopisnicma jasno poručuju kako ni u kom slučaju ne namjeravaju dopustiti intervenciju zapada po iračkome i sličnim modelima.

Postavlja se i pitanje što su britanski špijuni i specijalci 'obučeni da ubiju' radili u Libiji u trenucima dok dio libijskih građana i vojske pokušava svrgnuti režim pukovnika Moamera Gaddafija. Uzdrmani diktator na tome i temelji svoju retoriku, optužujući pobunjenike da djeluju po diktatu stranih sila.

Britanski The Telegraph piše kako je ovo uhićenje presedan za elitnu postrojbu SAS, poznatu po principu 'nema predaje'. Njena  60-godišnja povijest jednu od prvih epizoda imala je upravo u libijskim pustinjama, gdje su tijekom Drugog svjetskog rata izvođene diverzije protiv njemačke Pustinjske Lisice - feldmaršala Rommela. Tadašnje akcije SAS-a pomogle su usponu na vlast kralja Idrisa, kojeg je tek 1969.godine državnim udarom zbacio Gadafi. Britanske tajne službe imaju, dakle, svoju povijest djelovanja u Libiji, kao i negativan imidž koji uz to ide.

Navodno su specijalci uhićeni ovih dana bili u pratnji britanskog diplomata koji je u Bengaziju, centru protugadafijevskog otpora, pokušavao detektirati vođe opozicije i dogovoriti s njima sastanak na višoj razini. The Telegraph se pita zašto diplomati nisu krenuli u svoju misiju do Bengazija, recimo, u taksiju 'kao i svi novinari', nego su u mirovnu misiju putovali okruženi najelitnijim borbenim postrojbama.