PO UZORU NA APARTHEJD

Skandal u Italiji: Predložena segregacija u autobusima

10.01.2013 u 11:09

Bionic
Reading

Alabama je ukinula segregaciju početkom 1960-ih, Južnoafrička Republika odrekla se aparthejda 1993, no talijanski grad Trapani na Siciliji u 2013. otkriva politiku rasnog podvajanja i diskriminacije, piše La Stampa. Hladan birokratski jezik Andrea Vassalla, šefa odbora za urbanizam Gradskog vijeća Trapanija, ne ostavlja mjesta sumnji: zbog 'čestih pritužbi autohtonih stanovnika', umornih od zajedničke vožnje s imigrantima, predložio je uvođenje autobusne linije isključivo za imigrante

Prema ideji vijećnika Andrea Vassalla, uvela bi se posebna linija od centra Trapanija do predgrađa Salinagrande, gdje se nalazi prihvatni centar za tražitelje azila. Autobus bi 'pregledavala i kontrolirala policija, kako bi se izbjegle opasnosti po zakon i red koje na se nesreću mogu pojaviti'.

Trapani

Ninni Passalacqua, drugi član Gradskog vijeća, obrušio se na takav prijedlog: 'Ne možemo razmatrati alternativne linije, ne možemo razmatrati aparthejd.'

Kritična je bila i Mimma Argurio, glavna tajnica najvećeg talijanskog sindikata CGIL.

'Umjesto da razmišljaju o separatizmu, vijećnici bi trebali razmišljati o položaju imigranata, provesti integracijske programe i boriti se zajedno sa sindikatima protiv beskrupuloznih poslodavaca koji ih iskorištavaju na svim poljima, dajući im mizerne plaće i gotovo nikakvu zaštitu', rekla je Argurio.

Problem 'suživota' autohtonih stanovnika i imigranata u autobusima, prema navodima nekih lokalnih putnika, jest u tome što je autobus za Salinagrande često pun ljudi koji idu u prihvatni centar, od koji se neki 'opijaju i uznemiruju ostale'.

Problem je tako došao pred odbor za urbanizam, kojim predsjedava Vassallo. Nakon lokalnih napetosti predsjednik se sada povlači.

'Krivo su me razumjeli. Nisam želio predložiti autobus samo za crne ljude. Nisam uopće koristio riječ 'crni'', navodi Vassallo.