TRAŽI SE UGOVOR

Skandal na pomolu: Penavin otac nedavno je kupio veliku oranicu. Sada tamo grade cestu, država će otkupljivati

19.02.2021 u 11:48

Bionic
Reading

Ante Penava, otac vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, kupio je u svibnju 2019. veliku oranicu od Svetlane Adžage u blizini Bršadina, na trasi buduće vukovarske obilaznice, piše Telegram. Zemljište veličine 9.410 metara četvornih navodno je plaćeno značajno više od cijene poljoprivrednog zemljišta u tom dijelu Hrvatske, jer se sve obavljalo u žurbi, a u planu je bila i sadnja voćnjaka

Svetlana Adžaga, bivša vlasnica oranice, u razgovoru za Telegram kaže kako ne zna koliko je Penavin otac platio zemljište, jer je cijeli posao vodio njen sin. Međutim, rekla je kako je u to vrijeme vladala prava jagma za kupnjom zemljišta u blizini njene čestice, jer su neki ljudi znali da će onuda proći obilaznica.

Ante Penava nije se javljao na pozive ni poslanu poruku novinara Drage Hedla, koji je u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Vukovaru zatražio presliku kupoprodajnog ugovora, inače javnog dokumenta kojeg može dobiti svatko ako plati 20 kuna državnog biljega.

U obraćanju predsjednici suda Davorki Rukavini napomenuo je da traži presliku dokumenta kojeg su dužni izdati. Umjesto toga, sljedećeg dana, odmah s portirnice, bio je upućen glasnogovornici Općinskog suda koja je objašnjavala kako je otvorila spis i kako će postupiti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama. Novinar se, međutim, uopće nije pozvao na taj Zakon, a traženi dokument još nije dobio.

Inače, gradonačelnik Penava poklonio je 2016. godine Općinskom sudu u Vukovaru četiri mopeda, 12 printera i tri tonera, ukupne vrijednost 83.520 kuna iz gradskog proračuna.

'Zar je moguće da se Općinski sud u Vukovaru stavio u zaštitu gradonačelnikovog oca Ante Penave i da zbog onih poklonjenih mopeda, printera i tonera ima obvezu pogodovati gradonačelniku Penavi, kako bi ga zaštitili od neugodne činjenice da je njegov otac kupio zemljište na trasi buduće vukovarske obilaznice. Da je, dakle, iskoristio povlaštenu informaciju i kupio oranicu koju će, kada do izgradnje obilaznice dođe, pogotovo ako ondje u međuvremenu nikne voćnjak, državi, odnosno Hrvatskim cestama, moći višestruko naplatiti', piše Telegram.