portret

Plenkovićev specijalac iz Vukovara ulijeće u Sabor: Davnih dana poskliznuo se u paralelnoj koloni sjećanja, no Penavinim padom spasio je lokalni HDZ od debakla. Tko je zapravo Nikola Mažar

19.01.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Taman kad mu je trebao biti povjeren posao obnove kuća oštećenih i srušenih potresom na Baniji, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar dobio je prekomandu u Sabor. Ondje će odmijeniti HDZ-ovog gradonačelnika Požege Darka Puljašića, uhvaćenog s prstima u pekmezu namještanja javnih natječaja, a usput spriječiti reputacijsku štetu HDZ-u jer je kao alternativno rješenje postojao još lepršavi Stevo Culej

Još uvijek mu se smiješi izgledna kandidatura za gradonačelnika Vukovara na predstojećim lokalnim izborima, pa bi se iz popisa funkcija za koje ga se smatra pogodnim moglo zaključiti da se radi ili o renesansnom čovjeku ili o Plenkovićevu 'specijalcu' na brzom biranju, zaduženom za posebne stranačke zadatke.

Nikola Mažar (40) barem zasad ostavio je dojam da spada u ovu drugu kategoriju, pogotovo kada je na sugestiju premijera objavio popis tvrtki koje su sudjelovale u poslijeratnoj obnovi Sisačko-moslavačke županije, onaj isti popis koji se dan ranije proglašavao tajnim.

Rođeni Vukovarac, diplomirani pravnik po struci, iz relativne političke anonimnosti izronio je prije manje od godinu dana, nakon što se Ivan Penava s gotovo svim viđenijim gradskim HDZ-ovcima pozdravio sa strankom i vrlo ambiciozno najavljivao pravocrtni uspon Škorina Domovinskog pokreta. To se nije dogodilo čak ni u samom Vukovaru, u kojem je pod povjerenikom Mažarom ova stranka ostvarila relativnu pobjedu, pa je naš glavni junak samo učvrstio svoj položaj.

Epizoda presijecanje kolone

Najstarije javno sjećanje na Nikolu Mažara jest kratka videosnimka datirana 18. studenoga 2013. godine, kada se dogodila famozna 'podjela vukovarske kolone' - u stvarnosti blokada kojom je prepriječen put tadašnjim najvišim državnim dužnosnicima, mahom SDP-ovcima, koje se proglašavalo 'nevukovarskom Hrvatskom'. Radilo se o organiziranoj akciji Karamarkova HDZ-a, nastavku na sklop tema oko uvođenja ćirilice i prigodnom zaletu za predstojeću radikalizaciju društva, a onda i pohod na vlast.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Novi list

Mladi gradski vijećnik HDZ-a Nikola Mažar, koji se do tog trenutka isticao angažmanom na društvenim mrežama upravo na temu ćirilice - a za to je imao vremena jer je bio formalno zaposlen u stranci kao 'voditelj u mreži' - snimljen je u ležernom izdanju, u trenirci, kako preusmjerava kolonu po uputama duge osobe koja prisutnima govori gdje stati 'jer treba zaustaviti kolonu nevukovarska Hrvatska'.

'Ovo je blokada, samo stanite tu', jasno se čuje na snimci.

Samo nekoliko dana kasnije tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko objašnjavao je da su 'socijalisti opet počeli lov na vještice' i tvrdio da se u Vukovaru nije dogodilo ono što su svi vidjeli da se dogodilo.

'Istine radi, naš član nije se time bavio', kazat će bivši šef HDZ-a, koji je svog čovjeka na terenu ipak vrlo brzo promovirao. Navodno na sugestiju Milijana Brkića, Mažar postaje državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje nakon što je s funkcije odletjela Ana Marija Radić, u jeku skandala oko namještanja stana Josipi Rimac i njenoj obitelji.

U kasnijim unutarstranačkim previranjima i nadjačavanjima otvoreno se svrstava uz Andreja Plenkovića, pa ostaje u fotelji.

'Vrlo korektan u komunikaciji, nije bahat'

'Vrlo je korektan u komunikaciji, pogotovo u odnosu na ranije šefove', rekao je sugovornik tportala upućen u problematiku stambenog zbrinjavanja i rad ureda kojemu je Mažar na čelu. Sugovornici 24 sata prošlog tjedna objašnjavali su da ni epizoda o presijecanju vukovarske kolone ne odražava njegovu današnju poziciju.

'Bio je mlad i neiskusan te se ne ponosi presijecanjem kolone. On je jedan od onih ljudi koji nemaju repova iza sebe, nije bahat i uvijek je spreman pomoći običnim građanima. Zato i jest na toj funkciji', kazao je jedan Mažarov poznanik.

  • +12
Nikola Mažar Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Državni tajnik zadužen za stambeno zbrinjavanje, ironično, sam sebe još uvijek nije zbrinuo, barem po podacima iz njegove imovinske kartice: ako nije nešto prešutio, ima tek plaću od 14.300 kuna i 16 godina star automobil Ford Mondeo. Roditelji mu imaju kuću na Trpinjskoj cesti, gdje je i njegovo prebivalište, dok u Zagrebu boravi u kadrovskom stanu u vlasništvu države.

Rubno spominjan u dvije afere

Mažarovo ime dosad se rubno spominjalo u dvije afere. U prvoj, kada je otkriveno da je pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić nagovarao jednog Vukovarca da provali u stan i tako riješi svoje stambeno pitanje, njegovo ime nalazi se u jednoj od Križićevih SMS poruka. 'Zamolio sam Mažara da provalimo. Neka on okrene glavu. Nije mi rekao kada može', objavio je portal Telegram prije točno dvije godine. Prošlog svibnja USKOK je objavio da nije zainteresiran za daljnji progon u ovom slučaju.

U drugoj aferi(ci) Nikola Mažar kazneno je prijavljen s još nekoliko osoba zbog navodnog izdavanja krivotvorenih potvrda jednoj privatnoj tvrtki iz Vinkovaca, na osnovi kojih se ona prijavljivala na natječaje istog ureda kojemu je na čelu i tako uprihodila najmanje deset milijuna kuna. Mažarov ured navodno je svjesno izdavao potvrde s lažnim referencama te tvrtke, sve kako bi se zadovoljili formalni uvjeti za sklapanje više unosnih poslova s državom. Iznesene su i sumnje da im je ovaj izravno pogodovao, što je on otklonio.

'Po mojim informacijama, radi se o obračunu unutar te tvrtke, a njenog direktora nikada nisam ni upoznao, a kamoli s njime odlazio na ručkove i večere. Osobno potpisujem stotine dokumenata dnevno i moguće je da su te potvrde potpisale moja zamjenica ili glavna tajnica, no kao čelnik stojim iza njih i za njih odgovaram', rekao je neposredno uoči lanjskih parlamentarnih izbora Nikola Mažar za tjednik Nacional, dok su u HDZ-u kaznenu prijavu pripisali predizbornoj kampanji i pozadinskom radu Domovinskog pokreta. Policija je izuzela materijale i otprilike na tome se zaustavio ovaj slučaj.

Nikola Mažar zasad postojano brodi naprijed. Što na sve kaže danas, nismo uspjeli doznati jer nam je ostao nedostupan.