mirna reintegracija

Penava o velikoj obljetnici: Ne smijemo zaboraviti te najteže dane i teret koji su pojedinci, ali i mi svi skupa kao narod, iznijeli

15.01.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je u petak obilježena 29. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 23. obljetnica dovršetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja

Vijencu su na Memorijalnom groblju položili i svijeću upalili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, predstavnici Hrvatske vojske i policije, te Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a potom je u Hrvatskom predstavljena knjiga " Mirna reintegracija – pobjeda razumom".

Župan Galić rekao je tom prigodom kako je za potpuni završetak procesa mirne reintegracije potrebno pravdi privesti sve one koji su 1991. godine i tijekom okupacije hrvatskog Podunavlja činili zločine na tom području. "I nestale morao pronaći i potom na tim čvrstim temeljima graditi budućnost", naglsio je.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava posebice je zahvalio hrvatskim braniteljima.

"Velik je broj Vukovaraca međunarodno priznanje Hrvatske osjetio na svojoj koži bez prave informacije što se zapravo dogodilo. Ne smijemo zaboraviti te najteže dane i teret koji su pojedinci, ali i mi svi skupa kao narod, iznijeli i tu poruku na današnji dan šaljemo iz Vukovara", poručio je Penava.

Predsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Glasnović naglasio je kako je vrijeme glavni čimbenik što se proces mirne reintegracije nije završio u potpunosti već je, dodao je, ostalo još nedovršenog posla poput kažnjavnja zločinaca.

"Mislili smo u romantičarskom zanosu da će po povratku biti odmah bolje i ljepše, ali sada smo svjesni da se neke stvari nisu odradile. Sporost je ono što nas nagriza", kazao je Glasnović.

Predsjednik osječko-baranjske Zajednice povratnika Branko Pek svima koji danas oblježavaju obljetnicu procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske, čestitao je na "pobjedi razumom".

"Autori tekstova u knjizi koju danas predstavljamo u Hrvatskom domu postavljaju pitanje zašto se mirna reintegracija stavlja u drugi plan naspram akcija Bljesak i Oluja koje su bile oružane akcije, dok je mirna reintegracija bila pobjeda Hrvatske postignuta ne oružjem, nego razumom", kazao je Pek.

Naglašava kako je do procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja došlo nakon što je državni vrh Republike Hrvatske ocijenio da bi vojna akcija prouzročila između 1.500 i 2.000 mrtvih samo s hrvatske strane.

"Znalo se da bi se Srbija sigurno uključila, da bi Osijek jako stradao i žrtava ne bi bile samo na frontu nego i među civilima", kazao je Branko Pek koji je glavni urednik i jedan od autora knjige "Mirna reintegracija-pobjeda razumom".

Pored njega, tekstove za knjigu pisale su Sandra Cvikić i Nada Arbanas. U knjizi se nalaze i izjave Vesne Škare Ožbolt, Ivice Vrkića i Jacuesa Paula Kleina, neposrednih sudionika procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojim su u ustavno pravni poredak i teritorijalni sastav Hrvatske vraćena privremeno okupirana područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-Baranjske županije.