promjena u nezgodnom trenutku

Edwin Poots novi šef sjevernoirskog DUP-a: Osebujni političar odbacuje teoriju evolucije i vjeruje da je svijet stvoren 4000 godina prije Krista

14.05.2021 u 20:18

Bionic
Reading

Sjevernoirska probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) izabrala je u petak Edwina Pootsa, pristašu tvrde linije protiv kontroverznih odredbi post-brexita koje se tiču Sjeverne Irske, za svog novog čelnika.

Edwin Poots, kojeg su neki smatrali agresivnijim u suprotstavljanju trgovinskim barijerama i konzervativnijim u socijalnim pitanjima od svih njegovih protivnika, tijesno je pobijedio svog umjerenijeg kolegu Jeffreyja Donaldsona s 19 glasova za i 17 protiv.

Poots (55), sjevernoirski ministar poljoprivrede, tako preuzima vlast u vrijeme nestabilnosti u britanskoj provinciji i unionističkog bijesa zbog Protokola o Sjevernoj Irskoj nakon brexita kojim je uspostavljena carinska granica s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europsko tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

"Protokol o Sjevernoj Irskoj pokazao se velikim izazovom za nas, a ako se želimo boriti protiv njega moramo svima u zemlji osigurati da ne osjete posljedice tog protokola", rekao je Poots nakon što je izabran.

Poots odbacuje teoriju evolucije i uvjeren je da je svijet stvoren 4000 godina prije Krista.

U govoru nakon što je izabran, zahvalio je "svemogućem Bogu" što mu je dao snagu.

Poots će na čelu DUP-a zamijeniti odlazeću sjevernoirsku premijerku Arlene Foster, koja je, nakon unutarnje pobune, dala ostavku prije nešto više od dva tjedna.

Ona će napustiti svoju funkciju čelnice stranke krajem svibnja, a mjesto premijerke krajem lipnja. 

Budući čelnik britanske provincije morat će upravljati visoko osjetljivim pitanjem posljedica brexita, posebno Protokolom o Sjevernoj Irskoj, kojem se snažno suprotstavljaju unionisti.

Oni u činjenici da se roba iz Velike Britanije koja dolazi u Sjevernu Irsku kontrolira vide uspostavu granice i smatraju to izdajom premijera Borisa Johnsona.