kraj trakavice

Završena ratifikacija sporazuma o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije

29.04.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Vijeće EU-a odobrilo je u četvrtak sporazum o trgovini i suradnji s Velikom Britanijom te sporazum o sigurnosti informacija čime se završava postupak ratifikacije tih dokumenata.

Prije dva dana sporazum o trgovini i suradnji potvrdio je i Europski parlament i sada su s odlukom Vijeća stekli uvjeti za njegovo stupanje na snagu 1. svibnja.

“Danas otvaramo novo poglavlje u našim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom. Zaključivanje sporazuma o trgovini i suradnji dat će pravnu sigurnost novim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine u interesu građana i poduzeća s obje strane kanala”, izjavila je u ime Vijeća, portugalska državna tajnica za europske poslove Ana Paula Zacarias.

 Sporazum o trgovini i suradnji postignut je 24. prosinca prošle godine, a privremeno se početo primjenjivati od 1. siječnja ove godine.

 Ratifikacija ovoga sporazuma završni je čin postupka započetog u lipnju 2016. kada su britanski građani tijesnom većinom glasali na referendumu za izlazak iz EU-a. Pregovori o razdruživanju trajali su četiri godine.