problem na granici

EK upozorava Veliku Britaniju da ne smije biti jednostranih poteza

16.04.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič istaknuo je da je provedba Protokola o Sjevernoj Irskoj zajednička zadaća i EU-a i britanske strane i da ne smije biti jednostranih akcija.

Šefčovič se u četvrtak navečer sastao s britanskim pregovaračem Davidom Frostom. Oni supredsjedaju zajedničkim odborom za provedbu ugovora o razdruživanju Velike Britanije i EU-a.

“Provedba Protokola o Irskoj/Sjevernoj Irskoj zajednički je pothvat i tu nema mjesta za jednostrane akcije. Jedino zajednička rješenja, dogovorena u zajedničkim tijelima predviđenim Ugovorom o razdruživanju, mogu osigurati stabilnost i predvidljivost, koje su potrebne Sjevernoj Irskoj”, rekao je Šečfovič, prema priopćenju objavljenom u petak ujutro.

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku.

Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom travnja, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. listopada.

Europska komisija je sredinom ožujka odlučila započeti postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja sporazuma o razdruživanju nakon što je London najavio da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku.

Šefčovič je izjavio da će Komisija nastaviti s tim pravnim postupcima protiv Velike Britanije “sve dok to bude potrebno”.