SAMOPROGLAŠENA REPUBLIKA

Sjeverni Cipar: 'Predsjednik' i štićenik Ankare u drugome krugu izbora

11.10.2020 u 22:57

Bionic
Reading

U drugome krugu "predsjedničkih" izbora u samoproglašenoj Turskoj Republici Sjevernom Cipru (TRNC), koju je priznala jedino Turska, suočit će se dosadašnji čelnik ciparskih Turaka sa 'štićenikom' Ankare, što će predstavljati sraz između dvaju pogleda na mir na tom podijeljenom otoku.

Nakon prebrojavanja glasova u 723 od 738 biračkih mjesta, izborno povjerenstvo objavilo je da je kandidat kojega podržava Turska, Ersin Tatar, pobijedio s 32,46 posto glasova, u odnosu na "predsjednika" u odlasku, Mustafu Akincija, koji je osvojio 29,73 glasova.

Drugi krug održat će se 18. listopada, a Akinci bi, smatraju analitičari, mogao lako pobijediti zahvaljujući 'prelijevanju' glasova kandidata koji su ispali.

Ovi se "predsjednički" izbori održavaju usred napetosti u istočnom Sredozemlju do kojih je došlo između Ankare i Atene, glavnog saveznika Republike Cipar zbog komercijalne eksploatacije velikih plinskih nalazišta. Republika Cipar ima vlast nad južne dvije trećine otoka i članica je Europske unije.

TRNC, u kojoj živi oko 300.000 stanovnika, uspostavljena je na sjevernoj trećini otoka, koji je 1974. zauzela Turska, reagirajući na državni udar čiji je cilj bilo ponovno priključenje Cipra Grčkoj. Turska, čija je obala od ciparske udaljena oko 80 km, otok vidi kao glavni dio vlastite strategije proširenja svojih pomorskih granica.

Nakon Akincija najviše glasova osvojio je Tufan Erhurman (oko 21,62 posto glasova), socijaldemokrat koji se, poput njega zalaže za ponovno ujedinjenje Cipra u obliku savezne države.

Mine Yucel, direktor tvrtke Prologue consulting, koja se bavi anketama, smatra da će "Akinci vjerojatno pobijediti u drugome krugu s više od 55 posto glasova" zbog 'prelijevanja' glasova, posebno onih koje je dobio Erhurman.

Turska intervencija

"Ovi su izbori ključni za našu sudbinu", rekao je Akinci (72) nakon glasanja, izrazivši zabrinutost za zdravstveno stanje ciparskih Turaka zbog pandemije, ali i za "zdravlje politike" u TRNC-u.

Ovaj neovisni pristaša 'labavijih' veza s Ankarom osudio je "intervenciju Turske" u izborima. Naime, Turska otvoreno podupire Tatara (60), aktualnog "premijera" vlade kojoj pripada velik dio izvršne vlasti.

"Glavni ulog izbora je način na koji ćemo tada definirati svoje odnose s Turskom", rekao je aktivist Kemal Baykalli, osnivač nevladine organizacije 'Unite Cyprus Now'.

"TRNC i njegovi ljudi čine državu (...) Svi zaslužujemo živjeti ovdje na temelju suverene jednakosti", rekao je Tatar nakon glasanja.