150 GODINA UJEDINJENJA

Sjeverna liga minira veliko talijansko slavlje

17.03.2011 u 19:00

Bionic
Reading

Ksenofobni i ultranacionalistički pokret Umberta Bossija, Sjeverna liga, stranka koja zagovara autonomiju tzv. Padanije, imaginarne regije cijelog talijanskog sjevera, napustio je lokalne parlamente u regijama Lombardija i Emilia-Romagna kad je odsvirala himna Goffreda Mamelija (glazba Michelea Novaroa) i dao 'slobodu savjesti' svojim zastupnicima da pohode ili ne današnju zajedničku svečanu sjednicu oba doma talijanskog parlamenta

Na današnji je dan prije 150 godina proglašena Kraljevina Italija i cijeli Apeninski poluotok, od pada Rimskoga Carstva, opet je postao jednom državom (Republika od 1946).

Kralj Kraljevine Sardinije, Viktor Emanuel II. iz savojske dinastije, proglašen je kraljem Italije.

Nimalo ugodna sjećanja za Ligu Nord Umberta Bossija koja je odlučila bojkotirati veliko slavlje i obezvrijediti riječi predsjednika Giorgia Napolitana, koji je sinoć u palači u Quirinalu na elegantan, ali tvrd način podsjetio na stratešku važnost jedinstva Italije.

'Da smo ostali podijeljeni, povijest bi nas bila istjerala s pozornice', kazao je predsjednik i dodao da su svađe i polemike legitimne, ali da je važno da talijanska država opstane, a Talijani da ostanu zajedno, što su mnogi građani pozdravili izlazeći na ulice gradova, kao i u Rimu, kako bi prisustvovali velikom vatrometu na Colosseumu.

Međutim, nije sve prošlo glatko. Prije koncerta na Venecijanskom trgu građani su jakim zvižducima potjerali ministra obrane Ignazija La Russa i gradonačelnika Giannija Alemanna, koji su članovi vladajuće Berlusconijeve stranke Narod slobode, a koji su morali prekinuti svoje govore.

Bojkot Bossijeve grupe, što je jako vidljivo, donio je veliko nezadovoljstvo u vladi. Berlusconi, koji izbjegava frontalni sudar s Bossijem, pustio je da bitku vodi ministar La Russa, nacionalni koordinator vladajuće stranke, a za sebe je ostavio mjesto za kratko priopćenje u kojem poziva na 'poštivanje jedinstva nacionalne države'.

Opozicija je pak bila izuzetno tvrda: demokršćani su optužili Sjevernu ligu da se ponaša izuzetno sramotno, a vođa Demokratske stranke Pierluigi Bersani je upozorio Berlusconija da ako Sjeverna liga danas ne bude sudjelovala na svečanostima u parlamentu, to će značiti da je vlada pala: 'Berlusconi je prisegnuo nad Ustavom i zastavom i s tim nema šale', kazao je Bersani.

Na Bossija se obrušila i kritika Katoličke crkve, u prvome redu putem najtiražnijega tjednika Familia Cristiana, u čijem se uvodniku kaže da su Bossijevi ljudi ipak prvi kada se dijeli državni novac te da je odlazak na kavu dok se svira himna samo jeftini demagoški trik.

Oglasio se i papa Benedikt XVI, vladar vatikanske države, koji preko drugog čovjeka Svete Stolice, kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea, poručuje da je nacionalni identitet Talijana tako snažno ukorijenjen u katoličkoj tradiciji temelj za političko jedinstvo Italije.

Papa podsjeća na velika djela kršćanskih i talijanskih velikana koji čine ponosnu talijansku baštinu. 'Dante, Giotto, Petrarca, Michelangelo, Raffaello, Pierluigi da Palestrina, Caravaggio, Scarlatti, Bernini i Borromini, imena su koja su doprinijela talijanskom identitetu', kaže papa, podsjećajući Talijane da je njihova nacija uvijek uživala u ponosu što može ugostiti nasljednika Svetog Petra i biti centar katolicizma.

Međutim, čuli su se i drugi disonantni stavovi kao što je glas gradonačelnika porušene L'Aquile, razorene u potresu 2009, Massimo Cialente, koji je kazao da neće sudjelovati u slavlju jer predstavlja dio Italije koji je uništen, potpuno zaboravljen i osuđen na nedostatak perspektive, što je doista velika i objektivna kritika na račun Silvija Berlusconija i njegove koalicijske vlade.