nuklearni pregovori

Sjeverna Koreja ne osjeća se obveznom poštivati obećanja jer se SAD oglušio o dogovoreni rok

21.01.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ne osjeća se više obveznom poštivati preuzete obveze kao što su prestanak nuklearnih te testiranja interkontinentalnih balističkih raketa jer su Sjedinjene Države ignorirale dogovoreni rok za nuklearne pregovore, rekao je u utorak dužnosnik i naznačio da bi mogli 'krenuti novim putem'

'Nemamo razloga biti jednostrano vezani obvezama koje se druga strana ne trudi ispoštovati', rekao je Ju Yong Chol, savjetnik sjevernokorejske misije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, na konferenciji o demilitarizaciji pod pokroviteljstvom UN-a.

Govoreći kao izaslanik Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) optužio je SAD da 'primjenjuje izrazito brutalne i neljudske sankcije'.

'Ako SAD ustraje u takvoj neprijateljskoj politici prema DNRK, nikad neće doći do nuklearnog razoružanja na korejskom poluotoku', kazao je.

'Ako SAD pokuša provesti jednostrane zahtjeve i ustraje u nametanju sankcija, Sjeverna Koreja će biti primorana potražiti novi put', dodao je Ju.

Sjeverna Koreja upozorila je u prosincu da bi mogla krenuti neodređenim 'novim putem' ako SAD ne ispuni njihova očekivanja glede novog pristupa u pregovorima.

Američki vojni zapovjednici rekli su da bi taj novi put mogao uključiti testiranje raketa dugog dometa koje je Sjeverna Koreja suspendirala 2017. godine, zajedno s nuklearnim bojevim glavama.

Pjongjang je odbio jednostrano razoružanje i nije bilo indikacija da su voljni ići dalje od izjava o širokoj podršci konceptu univerzalnog nuklearnog razoružavanja.

U prijašnjim propalim pregovorima rečeno je da bi se mogli odreći svog arsenala ako SAD osigura sigurnosna jamstva povlačenjem svojih vojnika iz Južne Koreje i povlačenjem takozvanih nuklearnih kišobrana za odvraćanje iz Južne Koreje i Japana.