u orbiti

Sjeverna Koreja kaže da je špijunski satelit fotografirao Bijelu kuću, Pentagon

28.11.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Nakon desetljeća satelitskog nadzora stranih vlada, Sjeverna Koreja poslala je svoj prvi špijunski satelit u orbitu, a u utorak je vođa Kim Jong Un pregledao špijunske satelitske fotografije Bijele kuće i Pentagona, objavili su sjevernokorejski mediji

Kim je, po pisanju tamošnjih medija, uz Bijelu kuću i Pentagon pregledao i špijunske satelitske fotografije američkih nosača zrakoplova u pomorskoj bazi Norfolk.

Sjeverna Koreja prošlog je tjedna uspješno lansirala svoj prvi izviđački satelit za koji je rekla da je dizajniran za praćenje vojnih kretanja SAD-a i Južne Koreje.

Od tada su državni mediji izvijestili o satelitskim fotografijama gradova i vojnih baza u Južnoj Koreji, Guamu i Italiji, uz glavni grad SAD-a.

Do sada Pjongjang nije objavio nikakve fotografije, ostavljajući analitičarima i stranim vladama da raspravljaju koliko je novi satelit zapravo sposoban.

Fotografije od utorka posljednje su u nizu slika onoga što je agencija KCNA opisala kao "glavne ciljane regije".

Južna Koreja, koja je u utorak rekla da će datum lansiranja njezinog prvog špijunskog satelita na američkoj raketi Falcon 9 biti odgođen zbog vremenskih prilika, rekla je da se satelitske sposobnosti Sjevera ne mogu provjeriti.

Nema razloga za sumnju da satelit može vidjeti velika područja ili ratne brodove za koje Sjeverna Koreja tvrdi da može, budući da bi čak i kamera srednje rezolucije mogla Pjongjangu ponuditi tu mogućnost, rekao je Dave Schmerler, stručnjak za satelitske slike u Centru James Martin.

"No pitanje koliko korisne te slike mogu biti ovisi za što ih žele koristiti", dodao je.

Kako bi sateliti srednje razlučivosti bili korisni u sukobu, Sjeverna Koreja bi morala lansirati mnogo više satelita kako bi omogućila češće prelete iznad ključnih mjesta, rekao je Schmerler, što je cilj za koji je svemirska agencija rekla da slijedi.

"Za njih je veliki skok od nule do nečega, ali dok ne vidimo slike koje prikupljaju, nagađamo o slučajevima njegove upotrebe", rekao je.

Kim je također pregledao satelitske fotografije baze zračnih snaga Andersen na američkom području Guama u zapadnom Pacifiku i američkog brodogradilišta i zračne baze u Norfolku i Newportu, gdje su uočena četiri nosača zrakoplova na nuklearni pogon i britanski nosač zrakoplova, dodala je KCNA.