špijunski satelit

Sjeverna Koreja obavijestila Japan da će lansirati satelit idućih dana

21.11.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja obavijestila je Japan da planira lansirati satelit između 22. studenoga i 1. prosinca, a Tokio i Seul smatraju da bi to mogao biti treći pokušaj postavljanja špijunskog satelita u orbitu

Japanska obalna straža priopćila je u utorak da je Sjeverna Koreja poslala obavijest o lansiranju u smjeru Žutog mora i Istočnokineskog mora.

Državna agencija za pomorsku sigurnost Južne Koreje izdala je upozorenje brodovima o planiranom lansiranju za ista područja kao i u slučaju ranijih lansiranja.

Sjeverna Koreja je ranije ove godine već dvaput pokušala lansirati, kako navodi, "špijunske satelite", ali bezuspješno. Južnokorejski dužnosnici upozoravali su posljednjih dana da se čini da će uskoro to ponovno pokušati.

Japanski premijer Fumio Kishida osudio je te planove i rekao da su obrambeni sustavi njegove zemlje, uključujući razarače Aegis i projektile protuzračne obrane PAC-3, spremni za svaku "neočekivanu situaciju".

"Čak i ako je svrha lansiranje satelita, korištenje tehnologije balističkih projektila predstavlja kršenje niza rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je Kishida novinarima. "To je i pitanje koje uvelike utječe na nacionalnu sigurnost", dodao je.

Japan će surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i drugima kako bi uvjerili Sjevernu Koreju da ne nastavlja lansiranja, rekao je Kishida.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je da promatra planirano lansiranje Sjeverne Koreje.

Pjongjang svoje svemirske i vojne raketne programe smatra suverenim pravom te planira imati flotu satelita za praćenje poteza američkih i južnokorejskih snaga.

Jačanje vojne moći suvereno je pravo Sjeverne Koreje i to je odgovor na sustav svemirskog nadzora predvođenog SAD-om, izvijestio je u utorak državni medij KCNA.

Analitičari navode da su špijunski sateliti ključni za unaprjeđenje sjevernokorejskog oružja.

Ovo je prvo lansiranje od rujna kad je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obišao ruski kozmodrom gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao pomoć Pjongjangu u izgradnji satelita.

Južna Koreja zasebno planira lansirati svoj prvi izviđački satelit 30. studenoga iz Kalifornije uz pomoć Sjedinjenih Država.