skraćuje oporavak od covida-19

Sjedinjene Države neće zabraniti izvoz remdesivira

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2020 23:11
  • Objavljeno 03.05.2020 u 23:11
tportal

Izvor: Newscom / Profimedia / Autor: YUAN ZHENG

Direktor američkog laboratorija Gileada rekao je u nedjelju da Washington neće zabraniti izvoz eksperimentalnog antivirusnog lijeka remdesivira koji, kako pokazuje veliko kliničko ispitivanje, za nekoliko dana skraćuje oporavak pacijenata s teškim oblikom covida-19

"Mislim da se slažemo s američkom vladom da moramo biti na usluzi kako pacijentima ovdje u Sjedinjenim Državama" tako i u "zemljama diljem svijeta", rekao je Daniel O'Day za američku mrežu CBS.

"Imate li pravo izvoziti ga?", upitao je novinar. "Da. Izvezli smo tisuće doza za klinička ispitivanja i za one kojima je on potreban", odgovorio je spomenuvši posebne programe za primjenu neodobrenih lijekova.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je u petak odobrenje za izvanrednu primjenu remdesivira. To će bolnicama omogućiti da se njime koriste kod pacijenata s najtežim oblikom covida-19 a da ne moraju sudjelovati u kliničkom ispitivanju.

Gilead je donirao 1,5 milijuna doza tog lijeka.

  • +5
  • +2

Koronavirus u SAD-u

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Tako će se moći liječiti "100.000 do 200.000 pacijenata", ovisno o trajanju liječenja (pet do deset dana), rekao je O'Day. "Donirali smo (američkoj vladi) čitavu zalihu kojom raspolažemo u našem lancu opskrbe", dodao je.

Remdesivir, eksperimentalni lijek koji je bio namijenjen za liječenje hemoragijske groznice ebole, ali nije odobren ni za jednu bolest, prvi je pokazao stanovitu djelotvornost u tako velikom ispitivanju - na više od tisuću pacijenata - premda se njegov učinak smatra skromnim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!